Almanya çifte vatandaşlığa "evet" dedi ama...
Almanya, ülkede yaşayan 3 milyon Türk kökenliyi yakından ilgilendiren çifte vatandaşlık konusunda önemli bir adım attı. Ancak bu adım genel bir çifte vatandaşlığa imkan sağlamaması nedeniyle Türk Sivil Toplum Kuruluşlarını tatmin etmedi.
Genel Seçimler öncesinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) Türkiye kökenli seçmenlerin oyunu alabilmek için "genel bir çifte vatandaşlık" sözü verdi.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi lideri Başbakan Angela Merkel ile yapılan koalisyon görüşmeleri sırasında ise SPD geri adım attı.
Koalisyon sözleşmesinde sadece opsiyon modeline dahil gençlerin çifte vatandaş olması üzerinde uzlaşıldı. Koalisyon hükümeti iktidara geldikten sonra ilk icraatlarından biri olarak bu yasayı gündemine getirdi.
Federal kabine hazırlanan yasa tasarısını onayladı. Tasarı SPD'nin vaad ettiği gibi genel bir çifte vatandaşlığa imkan sağlamıyor. Yasa tasarısında Almanya'da doğan ve 21 yaşına kadar 8 yıl Almanya'da yaşayan ya da 6 yıl okula gitmiş olan gençlere çifte vatandaşlık imkanı tanıyor.
Türk ya da Alman vatandaşlığı
Bu şartları yerine getirmeyen gençler 23 yaşında ya Türk ya da Alman vatandaşlığı arasında karar vermek zorunda kalacak.
Bu yasa özellikle Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarını birebir etkiliyor. Zira Almanya Avrupa Birliği vatandaşlarının yanısıra Amerika, Kanada, Japonya, Isviçre gibi ülkelerin vatandaşlarına çifte vatandaşlık imkanı sunarken Türk vatandaşlarına bu şansı tanımıyordu. Sosyal Demokrat Parti içerisinden de yasa tasarısına yönelik tepkiler gelirken Almanya Türk Toplumu ise tasarıyı "büyük hayal kırıklığı" olarak yorumladı.
Almanya Türk Toplumu'ndan eleştiri
Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat "Opsiyon modeli gerçekte kalkmıyor sadece yeni bürokratik engeller geliyor" dedi. Kolat, ayrıca şimdiye kadar bu model kapsamında vatandaşlıklarından birini kaybeden gençlerin durumlarıyla ilgili belirsizliğin sürmesini de eleştirdi.
Sosyal Demokrat Parti SPD kendi iktidarı döneminde "opsiyon modeli" olarak adlandırılan yeni bir yasa çıkartarak Almanya'da doğan göçmen gençlerin otomatikman Alman vatandaşlığını almasını sağlamıştı. Ancak bu yeni yasa gençlerin 23 yaşına kadar anne babalarının vatandaşlıkları ve Alman vatandaşlığı arasında karar vermesini de zorunlu kılıyordu. Geçtiğimiz yıllarda bu sistemin uygulamada sorun çıkarttığı görüldü.
Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının en önemli sorunlarından biri çifte vatandaşlık. Türk vatandaşlığından çıkmak istemeyen yüzbinlerce Türk, Alman vatandaşlığa geçmiyor ve böylece ülkedeki seçim hakkı gibi bir çok demokratik haktan da mahrum kalıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!
Suriye'de Yeni Dönem: 61 Yıllık Baas Rejiminin Sonu ve Geçici Yönetimin İlk Adımları
Rusya, Ukrayna'da apartmanı vurdu: 1 ölü, 14 yaralı
SON DAKİKA HABERİ: İran’da yasaklanan WhatsApp ve Google Play yeniden erişime açıldı