Alman istihbaratı Fransız Bakan Fabius ile kendi büyükelçisini dinlemiş
Dinleme skandalına bir yenisi de Almanya'da eklendi. Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı BND'nin, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'u dinlediği iddia edildi.
Alman RBB televizyonuna ait rbb online internet sitesinde yer alan haberde, BND'nin anayasaya göre Alman vatandaşlarını dinlemesi yasak olmasına rağmen Alman diplomatı dinlediği öne sürüldü. BND'nin casusluk için kullandığı 900 sayfalık listede Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Hansjörg Haber'in de bulunduğu ifade edildi.
Fransa'da gündem, dinleme skandalının ardından yeni istihbarat yasası
Haberde, BND'nin Haber'in dinlemesinin bir krize yol açabileceğine, dinlenmesinin anayasaya göre doğru olmadığına bunun ancak Alman Federal Meclisi (Bundestag) G10 Komisyonunun izniyle mümkün olabileceğine işaret edildi. Hansjörg Haber'in ne zaman ve ne kadar süreyle dinlendiği ise tam olarak bilinmiyor.
Dinleme skandalları Hollywood filmi oluyor
Hansjörg Haber 2008 - 2011 yıllarında Gürcistan'da AB gözlemcisi, ardından 2014 yılında Almanya'nın Mısır Büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Haber, halihazırda Türkiye'de AB temsilcisi olarak görev yapıyor. Haber'in eşi Emily Haber ise Almanya İçişleri Bakanlığında müsteşar olarak görev yapıyor.
Erdoğan, NATO'da ''Türkiye'nin dinlenmesini'' soracak
BND'nin dinleme listesini iki hafta boyunca inceleyen milletvekilleri Armin Schuster, Hans-Christian Ströbele ve Uli Grötsch'ün bugün Federal Meclis'te istihbarat servislerinin faaliyetlerini kontrol eden Parlamento Kontrol Komitesi'ne (PKGr) neler tespit ettiklerini anlatmaları bekleniyor.
Öte yandan Der Spiegel dergisinin haberinde, BND'nin ABD, Danimarka ve Polonya içişleri bakanlıkları ile ABD'nin Brüksel'deki AB ve BM'nin New York'taki temsilciliklerini "anahtar kelimeler" kullanarak dinlediği iddia edilmiş, BND'nin casusluk için kullandığı listede ABD Dışişleri Bakanlığının seyahat uyarıları ile ABD Maliye Bakanlığının da bulunduğu ileri sürülmüştü.
Alman istihbaratının sadece devlet kurumlarıyla ilgilenmediği, aynı zamanda "Care International", "Oxfam" ve Cenevre'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi sivil toplum örgütlerini de izlediği öne sürülen haberde, Almanya içinde de bazı elçilikler ve konsoloslukların bilgilerinin listede bulunduğu ifade edilmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…