Akdamar'daki ayin dünya basınında
ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesi, Akdamar Kilisesi'ndeki ayine yer verdi. Gazete, diasporanın boykot çağrılarına rağmen yüzlerce Ermeni'nin Akdamar Kilisesi'ndeki ayine katıldığını yazdı. İngiliz Financial Times gazetesi de, ayin düzenlenmesinin, "Türkiye'de artan hoşgörünün işareti olduğu" yorumunu yaptı.
Los Angeles Times:California eyaletindeki Los Angeles kenti, ABD'de Ermeni asıllı Amerikalılar'ın en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olarak biliniyor.
Los Angeles Times gazetesinde, Ermenilerin Van'daki Akdamar Kilisesi'nde ayin düzenlemesine ilişkin yazıda, 1915 yılından bu yana Akdamar Kilisesi'nde ilk kez ayin yapıldığına işaret edildi.
Gökçe Saraçoğlu ve Borzou Daragahi imzalı yazıda, Ermeni diasporasının tüm boykot çağrılarına rağmen, "çoğunluğu İstanbul'daki Ermeni toplumu olmak üzere, İran, Almanya, Fransa ve ABD'den yüzlerce Ermeni hacının ayin için Van'daki otellere akın ettiği" ifadesi kullanıldı.
Ermenilerin botla adaya giderken ilahiler söylediği, bir grubun da Ahmet Kutsi Tecer'in şiirinden bestelenen "Orda bir köy var uzakta" şarkısını mırıldandığı kaydedildi.
Ermenilerin, Akdamar Kilisesi'ni birkaç dakika ziyaret ettiği, töreni ise dışarıdaki dev ekranlardan izlediği belirtildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin, "geçmişin yaralarını sarmak için uğraş verdiği" belirtilen yazıda, Akdamar'daki bu törenin, bazıları tarafından "tarihte yaşanan şiddetten aklanma girişimi", bazıları tarafından da ülkenin "iç ve uluslararası konularını ele almada daha yetenekli ve hazır görünen hükümetin jesti" olarak görüldüğü ifade edildi.
Yazıda, Akdamar Kilisesi kubbesine yerleştirilmek istenen haçla ilgili tartışmalara da yer verildi.
İngiliz Financial Times gazetesi:
Financial Times gazetesi, Akdamar kilisesinde Ortodoks ayini düzenlenmesinin, "Türkiye'de artan hoşgörünün işareti olduğu" yorumunu yaptı.
Ankara muhabiri Delphine Strauss imzasıyla Van çıkışlı yayımlanan haberde, "Akdamar kilisesinde neredeyse yüzyıl sonra ilk kez çan seslerinin yankılanmasının, Türkiye'nin etnik ve dini azınlıklarıyla sorunlu tarihinin üstesinden gelme çabalarını simgelediği" ifadesi kullanıldı.
Türkiye'nin Akdamar'da her yıl bir gün ayine izin verme kararının, "Ankara ile Erivan arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirme süreci durduğu sırada yaptığı bir iyi niyet jesti" olduğunu yazan gazete, bunun aynı zamanda AK Parti hükümetinin etnik ve dini ayrılıkları giderme çabası olduğunu da kaydetti.
AK Parti hükümetinin, önceki hükümetlere göre "daha hoşgörülü" olduğunu yazan Strauss, "Siyasetçiler, milliyetçilerin tepkilerinden hala çekinmesine karşın, Türkiye'de son yıllarda yeni kitaplar, filmler ve seminerlerle, tutumlar radikal olarak değişti. Ayrıca çok sayıda Türk, kökeninin nüfus cüzdanlarında yazandan çok daha karışık olduğunun farkına varmaya başladı" dedi.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!
Melania Trump, yemin törenine şapkasıyla damga vurdu: Gizem ve şıklık bir arada!