hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti bastırdı, rapor geri çekildi!

    AK Parti bastırdı, rapor geri çekildi
    expand

    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde "Avrupa'da Medya Özgürlüğünün Durumu" başlıklı Türkiye raporu reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde "Avrupa'da Medya Özgürlüğünün Durumu" başlıklı Türkiye'ye ağır ithamlar içeren raporun tavsiye kararı üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için reddedildi.

    İsveçli muhafazakar üye Matt Johannson tarafından hazırlanan ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi;ne iletilecek tavsiye kararında söz konusu raporun üye ülkelerin yetkili bakanlıklarına gönderilmesi önerilmekteydi.

    AKPM Türk Heyeti Başkanı Nursuna Memecan ve Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Şaban Dişli, raporun kabul edilmemesi için yoğun bir lobi faaliyeti yürüttü.

    Komisyon toplantılarında, tavsiye kararının kabul edilmemesi için üyelerle ikili görüşmeler yapıldı.

    Memecan, raporun Genel Kurul'da kabul edilmek üzere görüşülmesi öncesinde de AKPM üyelerine raportörün şahsi görüşlerini ve önyargılarını yansıtarak kaleme aldığı rapor aleyhinde oy kullanmaları için çağrıda bulundu.

    Memecan: "Hayal kırıklığı"

    Raporun Genel Kurul görüşmeleri sırasında da bir konuşma yapan Nursuna Memecan, medya özgürlüğü konusunun demokrasinin gelişmesi için çok önemli olduğunu ve içinde değişen teknoloji, gazetecilik etiği ve medya sahipliği gibi birçok farklı konuyu barındıracak şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

    Ancak raporun bunun yerine Türkiye, Macaristan, Rusya ve Ukrayna gibi birkaç ülkeyi kasıtlı olarak hedef alarak, haksız ve yanlış söylentilerle eleştirdiğini vurgulayan Memecan, raporun kendisi için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti ve raportörün Türk delegasyonu üyeleri ile görüşmeyi reddettiğini de sözlerine ekledi.

    Yapılan bir değişiklik önerisiyle raporda "Sözde Ergenekon komplosu" olarak kullanılan terim "Ergenekon suç örgütü" olarak değiştirildi.

    Konuşmaların ardından Genel Kurul'da yapılan oylamada, raporun tavsiye kararı üçte iki çoğunluk sağlanamayarak reddedildi. Bu da raporun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne resmi bir tavsiye olarak iletilmesini engelleyerek, takip edilmeyecek bir rapor olarak rafa kaldırılmasına sebep oldu.

    Raporun karar metni ve tavsiye kararını AK Partili üyeler tümüyle reddederken, CHP ve BDP'li muhalefet milletvekilleri olumlu oy kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow