AİHM'den "Türkiye" kararı
14 kişi Türkiye'de çocuklarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden zarar gördükleri gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme Türkiye'yi "daha fazla gecikmeden, ailelerin inanç aidiyetlerini ortaya koymak zorunda bırakılmadıkları bir ders muafiyet sistemi ortaya konulmalıdır" mesajıyla uyardı.
14 kişi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "eğitim hakkı"nı düzenleyen 1 numaralı protokolünün 2. Maddesinin ihlal edildiğini savunarak 2 Şubat 2011'de AİHM'e başvuru yapmışlardı.
AİHM, kamuoyuna yansıyan kararında, "Türkiye, daha fazla geciktirmeden, ailelerin dini ve felsefi inançlarını açıklamak zorunda bırakılmadıkları bir muafiyet sistemi gibi, sorunun giderilmesine dönük imkanları ortaya koymak zorundadır" dedi.
Türkiye'den yargıç Işıl Karakaş'ın de hazır bulunduğu oturumda AİHM, Türkiye eğitim sisteminin ailelerin inançlarına saygı bakımından hala uygun bir zemine oturtulmadığının altını çizdi.
Mansur Yalçın, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç'ın başvuruları kapsamında oybirliğiyle öğrenim hakkının ihlal edildiğine kanaat getirdi.
Başvurular herhangi bir tazminat tutarı bildirmediklerinden AİHM tazminat ödenmesine hükmetmedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…