Ahmedinecad'ı bekleyen zor süreç...
İran'da cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani henüz koltuğa oturmadı ama Cumhurbaşkanlığına veda etmeye hazırlanan Ahmedinecad için zor bir süreç başladı. Savcılık Ahmedinecad'ı ifade vermeye çağırdı.
Mahmud Ahmedinecad. İran İslam Cumhuriyeti'nin altıncı devlet başkanı. Ağustos 2005'te iktidara geldi. 2009'da İran İslam Cumhuriyeti'nin en tartışmalı seçimlerinde reformcu adayları saf dışı bıraktı.
8 yıllık görev süresinde nükleer program nedeniyle Batı'yla ilişkilerde mesafeyi açtı. İran ağır yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.
Görevdeki son birkaç ayında, dini rehber Ayetullah Ali Hamaney ile arasındaki mesafenin arttığı iddiaları da ön plana çıktı.
Meclis'te iki kez sorgulandı. İran para biriminin neden düştüğü soruldu kendisine. Birkaç kez de, atamalar üzerinden tansiyon yükseldi. Ahmedinecad, Meclis Başkanı Ali Laricani ile açıkça söz dalaşına girdi.
Pazar günü yapılan cumhrubaşkanlığı seçimleri için selefi olarak gösterdiği yardımcısı Meşai'nin adaylığı seçim komisyonundan geçemedi.
Ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, sonuçların belli olmasının üzerinden 48 saat geçmeden, bir kez daha yargı ile karşı karşıya geldi.
Savcılığa ifade vermeye çağrıldı.
Çağrı sebebi belli oldu
Öte yandan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, mevcut cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ifadeye çağrılmasına ilişkin, "Ahmedinejad'ı kişisel bir sebepten değil, meclis tarafından onaylanan kanunları ihlal etmesi" nedeniyle, yürütmeyi denetleme görevi icra eden 90. Madde Komisyonu Başkanı Muhammed Ali Pormuhtar'la birlikte şikayet ettiğini söyledi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Laricani ve Pormuhtar, Ahmedinejad'ın şahsi nedenlerle ifadeye çağrıldığı yönünde basında yer alan haberlere tepki gösterdi.
Tahran Mahkemesi'nin, Ahmedinejad'ı ifade vermek üzere çağırmasının ardından, mevcut cumhurbaşkanına yakın basında ifadeye çağrılma nedeni, Ahmedinejad'ın, Laricani'nin kardeşi Sadık Laricani'ye yönelttiği yolsuzluk iddialarına "misilleme" olarak gösterilmişti.
Konunun basında gerçek dışı ifadelerle yer aldığını ifade eden Laricani, "Basın bu konuyu sanki şahsım ve sayın Pormuhtar, cumhurbaşkanı hakkında kişisel bir şikayette bulunmuşuz gibi yansıttı. Medyanın bu yaklaşımının arkasında kötü niyet olduğu çok açık" değerlendirmesini yaptı.
"Şikayet, kanunların ihlali üzerine yapıldı"
90. Madde Komisyonu Başkanı Muhammed Ali Pormuhtar da söz konusu şikayetin, yürütme organının kanunları ihlal etmesinin tespiti üzerine yapıldığını belirtti.
Söz konusu ihlalleri, Gençlik ve Spor Bakanı’nın cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sürede meclise bildirilmemesi, metro bütçesinin meclisin onayından geçmesine rağmen ödenmemesi ve petrol şirketi tüzüğünün meclise sunulmaması olarak sıralayan Pormuhtar, petrol şirketi tüzüğü ile Gençlik ve Spor Bakanı konularındaki ihlallerin mecliste gündeme getirildiğini, oy birliğiyle mahkemeye taşındığını hatırlattı.
Konunun Meclis Başkanı Laricani’nin kişisel şikayeti olarak medyaya yansıtılmasını "gerginlik çıkarmak için atılan bir adım" olarak değerlendiren Pormuhtar, "Yürütme organını yargıya şikayet edebilmek için önce meclisin onayının alınması gerekir" dedi.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…