'AB'ye üye olacak ülkeler'e dair yasa tasarısı
Fransa'da hükümet, AB'ye üye olacak yeni ülkeler için zorunlu olarak referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesinde değişiklik yapmak üzere yeni bir yasa tasarısı hazırladı.
Yasa tasarısının ne zaman Meclis'in gündemine getirilebileceği hakkında ayrıntı verilmedi.
Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, yeni bir üyenin kabulü için "referandum ya da parlamentonun onayının" istenebilmesini öngörüyor. Cumhurbaşkanı, bir ülkenin üyeliğe kabulünü isterse referanduma sunacak, isterse parlamentonun onayına bırakacak.
Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye ile tam üyelik müzakereleri başlamadan önce, "Ankara'nın üyeliğine karşı çıkanları yatıştırabilmek için", yeni üyelerin kabulü öncesinde referandum düzenlenmesini öngören değişikliğin kabul edilmesini sağlamıştı.
Anayasanın bu maddesinin değiştirilmesi, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önerisi üzerine eski başbakanlardan Edouard Balladur tarafından hazırlanan "kurumsal reformlar" ile ilgili raporda yer alan öneri doğrultusunda gündeme gelmişti.
Hükümet kaynakları, bu değişiklikle ilgili olarak Türkiye konusuna değinmekten kaçınırken, AB'ye tam üye olmaya ehil küçük Balkan ülkelerinin önünün açılmasının amaçlandığını savunuyor.
Türkiye'ye tam üyelik yerine "imtiyazlı ortaklık" verilmesinde ısrar eden Sarkozy, bununla birlikte doğrudan tam üyeliğe atıfta bulunmayan 35 müzakere faslından 30'unun açılıp kapanmasına karşı çıkmayacağını açıklamıştı.