AB'den Türkiye'ye vize müjdesi
Kaçak göçle mücadelede Ankara'nın desteğine ihtiyaç duyan Avrupa Birliği'nin (AB) Türk vatandaşlarına vize muafiyetini gündemine aldığı bildirildi. AB üyeleri Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermeye prensipte yeşil ışık yaktı.
AB üyelerinin büyükelçiler düzeyinde yarın ve bakanlar düzeyinde 21 Haziran perşembe günü onaylayacakları vize muafiyeti prespektifiyle Türkiye'nin müzakereleri 2010 yılında tamamlanan geri kabul anlaşmasını paraf etmesi öngörülüyor.
Ankara, geri kabul anlaşmasını imzalamak için ise AB Komisyonu'nun sonbaharda ya da gelecek yıl sunacağı vize muafiyeti eylem planını bekleyecek.
Geri kabul anlaşması uyarınca Türkiye'ye, AB'ye kaçak yollarla girmiş vatandaşları derhal iade edilecek. Türkiye üzerinden AB'ye giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesi için ise 3 yıllık geçiş dönemi mevcut.
Öte yandan, vize muafiyeti eylem planının uygulamaya geçirilmesinin 2,5 yıl alabileceği belirtiliyor.
AB kaynakları, başını Almanya, Hollanda ve Avusturya'nın çektiği şüpheci ülkelerin vize muafiyeti için geri kabul anlaşmasında uygulamayı görmek istediklerini vurguluyor.
Ankara'nın tavrı ise vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmasının eşzamanlı uygulanması yönünde. AB'nin daha önce defalarca yaptığı gibi önce taahhütte bulunup sonra geri adım atma ihtimalini devre dışı bırakmak isteyen Türkiye, sürecin başlangıcından itibaren "yetkiye paraf, eylem planına imza ve uygulamaya uygulama" yaklaşımını benimsiyor.
Bu durumda vize muafiyeti hedefinin bu süreçte devam edecek pazarlıklarla 4-6 yıl içinde yakalanabileceği ve bu kararın alınmasında AB içinde oy çokluğu aranacağı dile getiriliyor.
Diplomatik kaynaklara göre, vize muafiyetine şartlanan Ankara'nın AB'yle vize kolaylığı müzakerelerine girmesi söz konusu değil. Bununla birlikte AB'nin teamüller açısından ve iyi niyet göstergesi olarak vize muafiyeti eylem planıyla birlikte vize kolaylığını başlatabileceği belirtiliyor.