hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'den PKK'ya kınama

    ABden PKKya kınama
    expand

    Avrupa Birliği'nin üst düzey yetkilileri, PKK'nın son saldırılarını bir kez daha kınadı ve Türkiye'ye terörle mücadelede dayanışma mesajı gönderdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Parlamentosu'ndaki Türkiye tartışmasından önce konuşan AB Dönem Başkanı Portekiz'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Lobo Antunes, "Terör örgütünün son saldırılarını kınıyoruz ve Türk halkına tam dayanışma mesajı gönderiyoruz" dedi.
     
    Portekizli bakan, terörün hiçbir yerden haklı çıkartılamayacağını söyledi.
     
    Türk hükümetinden AB yolundaki reform sürecini hızlandırılmasını beklediklerini de kaydeden Antunes, Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin değişmesi, ifade özgürlüğü, kültürel haklar, azınlıkların dini hakları, kadın hakları konularında da Türkiye'den daha etkili adımlar beklediklerini ifade etti.
     
    Portekizli bakan, Ankara Anlaşması'yla ilgili ek protokolün yerine getirilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
     
    AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de PKK'nın son terör saldırlarını kınadıkları belirtti ve "Türkiye'nin, halkının güvenliğini koruma ihtiyacını anlıyoruz" ifadesini kullandı.
     
    Rehn, Türkiye'nin sınır güvenliği konusunda öncelikle diplomasi yolunu tercih etmesi, verilecek tepkisinin ise "ölçülü ve dengeli" olmasının önemli olduğunu söyledi.
     
    Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Rehn, tezkere ve sonrasındaki gelişmeleri, Irak'a yönelik sonuç getirmeye yönelik baskı olarak gördüğünü belirtti ve bu baskıların şimdiden bazı sonuçlar verdiğini kaydetti.
     
    Fransa'ya üstü kapalı eleştiri
     
    AB sürecine de değinen Rehn, AB'ye üyelik hedefinin Türkiye'deki reformların gerçekleşmesi konusunda anahtar rol oynadığını, AB'nin de Türkiye verdiği sözleri mutlaka yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
     
    Rehn, "AB'nin Türkiye'den sorumluluklarını yerine getirmesini isterken, kendi verdiği sözleri tutmamasının da itibarına zarar vereceğini" belirti.
     
    Konuşmasında tam üyelik müzakereleriyle ilgili bazı müzakere başlıklarının şu anda açılmasını engelleyen Fransa'yı üstü kapalı eleştiren Rehn, gelecek haftalarda tüketici hakları ve Avrupa üzerinden ulaşım ağıyla ilgili bölüm başlıklarının açılması gerektiğini söyledi.
     
    Rehn, Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin değiştirilmesine öncelik verilmesi de istedi.
     
    Rehn, sivil-asker ilişkilerinin düzenlenmesi, rüşvetle mücadele ve ifade özgürlüğünün garanti altına alınması konularında daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
     
    Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonunun (KPK) Başkanı Joost Lagendijk da, PKK terörünün Türkiye'de Kürt vatandaşlara da zarar verdiğini söyledi.
     
    Sosyalist Grup adına söz alan Hanes Swoboda da, terör örgütü PKK'nın, terör faaliyetleriyle Türkiye'de barışı istemediğini gösterdiğini söyledi.
     
    Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen Ruijen, Türkiye'den 301'inci maddeyi değiştirmesini beklediklerini söyledi.
     
    Hollandalı parlamenter, Türkiye'nin ayrıca Ermenistan'la daha iyi komşuluk ilişkileri içinde olmasını arzu ettiklerini kaydetti.
     
    Alman Hıristiyan Demokrat parlamenter Werner Lengen, 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili olarak Türkiye'nin tarihiyle barışması gerektiğini öne sürdü.
     
    Tartışma sırasında bazı parlamenterler, Ermeni iddialarının Türkiye tarafından kabul edilmesi gerektiği yolunda konuşmalar yaptı.
     
    Parlamenterler, PKK terörüne karşı Türkiye'ye destek verdiklerini, ancak olası bir sınır ötesi operasyona sıcak bakmadıklarını ifade etti.
     
    AP'den Türkiye raporuna onay
     
    Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu ve buna bağlı tavsiye karar tasarısını kabul etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow