hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'den Myanmar çağrısı

    ABden Myanmar çağrısı
    expand

    Avrupa Birliği, Myanmar'ın Arakan eyaletinde süren şiddet olaylarından endişe duyduğunu belirterek, insani yardımkuruluşlarının bölgeye erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva'nın basın ofisinden AA'ya yapılan açıklamada, "AB Komisyonu Batı Myanmar'daki ve şiddetten etkilenen insanların güvenli liman ve acil tıbbi yardım aradığı belirtilen Bangladeş'in Cox Bazaar bölgesindeki durumu yakından takip etmektedir. Arakan eyaletindeki olayların ciddi insani yansımalarından endişeliyiz. AB Komisyonu Myanmar ve Bangladeş'e insani yardım kuruluşlarının kurbanlara ulaşmalarına izin vermeleri çağrısı yapmaktadır" denildi.

    Açıklamada, AB Komisyonu'nun Myanmar ve komşularındaki insani yardım faaliyetlerinde özellikle mültecileri desteklemek konusunda çok aktif olduğu ve Arakan'daki en savunmasız kesimlere yardımlar için bu yıl 6 milyon avro ayırdığı belirtildi.

    AB Komisyonu insani yardım ofisinin (ECHO) hazırladığı Myanmar raporu, Arakan eyaletinde süren katliamın hedefi olan Rohingya Müslümanlarının yaşadıkları trajediyi gözler önüne seriyor.

    Raporda, sayıları 700 bini bulan Rohingya Müslümanlarının "ırkçılık ve ayrımcılık" kurbanı oldukları, vatandaşlık haklarından mahrum bırakılarak Myanmar makamlarının "keyfi muamele ve baskıcı uygulamalarının" meşrulaştırılmasının hedeflendiği ve sorunun siyasi olduğu ifade ediliyor. Raporda, Arakan'daki insani krizin aciliyet arzettiği ve burada yaşayanların yarıya yakınının ciddi açlık tehdidi içinde bulunduğu belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB Komisyonu insani yardım uzmanlarının hazırladığı raporda, Arakan'ın bazı bölgelerinde 300 bin kişiye sadece bir doktorun düştüğü dile getiriliyor. Raporda, Arakan'da süren şiddet olayları nedeniyle son birkaç yılda yerlerinden edilenlerin yarısının 500 bine ulaştığı vurgulanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow