hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'nin Türkiye raporuna Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki

    ABnin Türkiye raporuna Dışişleri Bakanlığından tepki
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'ye ilişkin raporu sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "AB raporundaki Yargı Ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddediyoruz." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MARİYE EKİNCİ'NİN HABERİ/ AB Komisyonu, 2023 Genişleme Paketi'ni kabul etti. Böylelikle, Ukrayna ve Moldova ile müzakerelerin başlatılmasını, Gürcistan'a aday statüsü verilmesini ve gerekli uyum derecesi sağlandıktan sonra Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye edildi. Türkiye'ye ilişkin raporda sunulan komisyon sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

    "HAKSIZ ELEŞTİRİLERİ TÜMÜMYLE REDDEDİYORUZ"

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "AB raporundaki Yargı Ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddediyoruz.Kendi aralarında bile tartışmalı temel haklar alanındaki pek çok konuda ülkemize yönelik haksız iddialarda bulunulması, AB’nin samimiyetsiz ve çifte standartlı yaklaşımının bir tezahürüdür." ifadeleri yer aldı.

    TEPKİ ÇEKEN İFADELER

    AB Komisyonu tarafından açıklanan 2023 Genişleme Paketinde Türkiye raporu da yer aldı. Rapora ilişkin yayınlanan açıklamada, "Türkiye, Avrupa Birliği için kilit bir ortak ve aday ülke olmaya devam ediyor, ancak katılım müzakereleri Avrupa Konseyi'nin kararı doğrultusunda 2018'den bu yana durma noktasında. Ülke, Avrupa Birliği'nden uzaklaşma yönündeki olumsuz eğilimi tersine çevirememiş ve katılımla ilgili reformları sınırlı ölçüde sürdürmüştür. Terörle mücadele, ekonomi, enerji, gıda güvenliği, göç ve ulaştırma gibi önemli alanlarda Türkiye ile ortak çıkar alanlarındaki iş birliği devam etti" ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KONSEYE TÜRKİYE RAPORU SUNULACAK

    Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin AB'nin 'Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası'na uyumunu önemli ölçüde iyileştirmek, yaptırımların önlenmesi ve delinmesini tespit etme konusunda iş birliğini artırmak için kararlı adımlar atması gerekiyor. Avrupa Konseyi tarafından verilen görevlendirmenin ardından, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araç ve seçeneklere dayanarak stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla Yüksek Temsilci ve Komisyon, Kasım ayında AB-Türkiye ilişkilerinin durumu hakkında Konsey'e bir rapor sunacaktır" denildi.

    AB Genişleme Paketi, AB liderleri tarafından Aralık ayında ele alınacak. AB Komisyonu tarafından kabul edilen paketin, AB Konseyi’nde liderler tarafından kabul edilmesi halinde AB Genişleme politikası için son büyük genişlemenin gerçekleştiği 2010’dan bu yana ilk kez yeniden hareketlenme yaşanması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow