ABD'den Türkiye'ye mesaj: "Basın özgürlüğü hükümeti eleştirmeyi de içerir"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, hükümetin 14 Aralık'ta başlayan ve gazetecilerin gözaltına alınması ile süren operasyona ilişkin yaptığı bir değerlendirmede, Türkiye'de olan bitenlerden kaygı duyduklarını belirterek, "Basın özgürlüğü hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir" dedi. Avrupa Birliği yetkililerince 14 Aralık'la ilgili yapılan benzer açıklamalara Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tepki göstermişti.
Psaki, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin öteki ülkeler ile olan ilişkileri ve ABD'nin başka ülkelerde yaşananlara bakışına ilişkin bir dizi soruyu yanıtladı. Jen Psaki, Turkiye'de, hükümetin "paralel yapı" olarak adlandırdığı Gülen Cemaati'ne karşı başlattığı girişime ilişkin bir soruyu, "Muhalif bir fikir ortaya koymak komplo yada ihanetle eşdeğer şeyler değildir" yanıtını verdi.
Diyarbakır'da polisle göstericiler çatıştı, 1 çocuk öldü
Türkiye'de yaşanan uygulamalardan kaygı duyduklarını dile getiren Psaki, "Gazeteciler ve medya temsilcilerinin, hükümete karşı eleştirel yaklaşımda bulunan medya kuruluşlarının ofislerine yapılan polis baskınları ve ardından yapılan göz altılardan kaygı duymaktayız. Basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve yargılama süreci sağlıklı demokrasiler için önemli ögelerdir. Bunların yerleri Türk anayasasında da bellidir. Basın özgürlüğü, hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir. Karşı fikir ortaya koymak ihanet etmek yada komplo kurmak ile eşdeğer değildir. NATO müttefiki ve dost bir ülke olarak, Türk yetkililere demokratik kurumları sürdürmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Freedom House'dan AB'ye çağrı: "Türkiye'nin katılım sürecini dondurun"
Psaki Çarşı grubunun yargılanması konusunda bir soruya verdiği yanıtta da Türkiye'de genel anlamda adalete etkili bir biçimde ulaşabilme konusunda kaygı taşıdıklarını belirterek, ABD'nin her yerde barışçıl eylem ve örgütlenme hakkını desteklediğini belirtti.
"Erdoğan'ın sözlerine çok şaşırdım"
Erdoğan, AB'den gelen açıklamalara sert tepki göstermişti
Psaki'nin 14 Aralık operasyonuna yönelik açıklamasına benzer açıklamalar Avrupa Birliği'nden de gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert tepkisi ile karşılaşmıştı. 14 Aralık'ta Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın aralarında bulunduğu kişilerin gazete ve TV binası basılarak gözaltına alınmalarına Avrupa Birliği'nden de tepki gelmişti. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, açıklama yaparak, "Türkiye'de gazeteci ve basın mensuplarının gözaltına alındığına dair bize ulaşan haberlerden çok endişeliyiz. Temsilciliğimiz, ne olduğuna dair tam bir çerçeve sunmak için yoğun olarak çalışmaktadır. Muhtemelen bugün öğleden sonra konuyla ilgili bir açıklama yapacağız" demişti. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da Twitter hesabından operasyona tepki göstererek, Zaman’a yapılan baskının ‘çok kaygı verici’ olduğunu, Türkiye ve basın hürriyetinin farklı yönlere gittiğini yazmıştı.
Mevlüt Çavuşoğlu: "Eleştirileri samimi bulmuyoruz"
Bu açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmuş ve AB'den gelen bu mesajlara, ''Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. Lütfen aklınızı kendinize saklayın'' diye tepki göstermişti. Erdoğan'ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmuş, "Türkiye'deki hükümete ve yargıya yönelik bu kadar ağır eleştiriyi kabul etmiyoruz. Müzakerelerin durudurlması gibi tehditler samimi yaklaşımlar değil" dedi.
PKK, tek tek isim verdi: "şehri terk edin"
Başbuğ'dan Yalman'a sert yanıt: "Akıl dışı iddia ve iftira"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mar-a-Lago’dan çıkmayan Musk hakkında konuştu! Trump: Elon eve gitmiyor, kurtulmak mümkün değil…
Tam 300 KARAT! Marie Antoinette skandalıyla anılan gizemli kolye, rekor fiyata alıcı buldu!
Marco Rubio kimdir? ABD Dışişleri Bakanı olacağı iddia edilen Marco Rubio’nun hayatı ve kariyeri
Prenses Diana'nın yakınındaki isim, 27 yıl sonra sessizliğini bozdu: Ben olsam ölmezdi!
Trump'ın seçimleri Washington'da şok etkisi yarattı