hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Finlandiya'ya dev silah satışı

    ABDden Finlandiyaya dev silah satışı
    expand

    ABD'den Finlandiya'ya bir multi-milyon dolarlık füze satışı onay çıktı. Dışişleri Bakanlığı İskandinav ülesine omuzdan ateşlemeli yüzlerce mühimmat göndermeyi kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı, NATO üyeliğine hazırlanan Finlandiya'ya omuzdan ateşlemeli yüzlerce mühimmat göndermeyi kabul etti. Böylece İskandinav ülkesine bir multi-milyon dolarlık füze satışı daha onaylandı.

    Savunma Güvenliği İşbirliği Teşkilatı (DSCA) 350 Stinger füzesi ve ilgili teçhizatın yanı sıra silah için eğitim ve lojistik destek için 380 milyon dolarlık bir anlaşmaya izin verildiğini açıkladı.

    DSCA, önerilen satışın “bölgedeki temel askeri dengeleri değiştirmeyeceğini” öne sürerken, bunun “Finlandiya'nın savunma ve caydırıcılık yeteneklerini iyileştireceğini” ve ABD dış politika çıkarlarına hizmet edeceğini kaydetti.

    BÖLGE SİLAHLANIYOR

    Kasım ayında, çeşitli mühimmat ve silah platformları satın almak isteyen İsviçre, Litvanya ve Belçika da dahil olmak üzere, Finlandiya'nın yanı sıra Washington'un Avrupalı ​​ortaklarına bir dizi büyük silah satışı görüldü. İsviçre ve Belçika hükümetleri ABD yapımı füzelerden yüz milyonlarca dolar satın almak isterken, Litvanya sekiz Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) almak istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ve Finlandiya arasındaki son anlaşma, Kasım ayının başından bu yana yapılan üçüncü büyük silah alışverişi olmuştu. DSCA, onlarca Sidewinder ve AGM-154 füzesi için 323,3 milyon dolarlık ayrı bir satış duyurusu yaparken, 2 Kasım'da 535 milyon dolarlık başka bir füze anlaşması onaylandı.

    Rusya ile 1.340 kilometrelik (832 mil) bir kara sınırını paylaşan Finlandiya, Mayıs ayında komşusu İsveç ile birlikte NATO'ya katılmak için başvurdu. İki ülke de Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu sırasında güvenlik kaygılarını dile getirdi.

    Bununla birlikte, Helsinki'nin üyelik statüsünden bağımsız olarak, sık sık ortak tatbikatlar ve ABD'den düzenli silah alımları da dahil olmak üzere, diğer Batılı ordularla yakın bağlarını uzun süredir korumuştu.

    FİNLANDİYA'NIN ÜYELİK SÜRECİ

    Macaristan'ın Finlandiya ve İsveç'in başvurularını önümüzdeki günlerde onaylaması beklenirken, yeni üye kabul etmeden önce oybirliğiyle onay verilmesi gereken NATO bloğunda kalan son ülke Türkiye olacak. Ankara, iki İskandinav devletini terör örgütü gruplarını barındırmaktan vazgeçmeye çağırıyor ve ittifakı genişletmeyi kabul etmeden önce endişelerinin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow