hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de "tartışmalı" genetik çalışma

    ABDde tartışmalı genetik çalışma
    expand

    ABD’nin Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları ailelerde genetik miras olarak nesilden nesile geçen hastalıkları engellemek için insan yumurtası hücrelerinin DNA’sını değiştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Independent dergisinin haberine göre Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen DNA’sıyla oynanan insan yumurtası projesi meyvesini vermek üzere.

    ABD’li bilim adamları, ailelerde nesilden nesile geçen genetik hastalıkları durdurmanın yolunu insan yumurtasında buldu.

    Genetik modifiye olarak tanımlanan yöntemde insan yumurtasının DNA’sı laboratuvarda inceleniyor.Crispr geni olarak bilinen teknikle, insan genomunu en ufak parçalarının bile hatasız bir şekilde yeniden yazıyor.

    Yumurtaya baskın olarak BRAC1 geni ekleniyor. Bu gene sahip kişilerin başta meme ve rahim kanserine yakalanmadıkları biliniyor.

    Harvard Üniversitesi’nden Prof. Luhan Yang ile George Church tarafından yürütülen deneyde başarı sağlandı. Ancak genetiği değiştirilmiş yumurtayla oluşturulan ‘üstün’ embriyolar henüz nakledilmedi.

    Gribe yakalanmayacaklar

    Bilim adamları araştırma sonuçlanının çok yakında tıp dergilerinde yayımlanacağını açıklarken, ‘Mükemmel nesil’ tartışma konusu oldu. İngiltere ve Avrupa ülkelerinde genetiği değiştirilmiş IVF embriyoları tasarımı ve transferi yasal değil. Öte yandan Yang ile Church’ün araştırmayı hayvan deneyleri yerine doğrudan insan yumurtası üzerinde yapmış olması da tıp çevrelerince eleştiriliyor. Independent gazetesine konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Church, “Amacımız mutasyon bebekler tasarlamak değil. Sadece bilimin tüm imkanlarını kullanarak sağlıklı nesiller dünyaya getirmenin yolunu bulmak” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etik tartışmalar

    Etik tartışmalara yol açabilecek araştırmanın embriyolara uygulanması ve insana nakli gibi bir ihtimalin söz konusu olmadığı vurgulanıyor.
    Bilim dünyası bu araştırmaya gen terapisi adını veriyor. Ancak bir çok ülke bu araştırmaya etik olmadığı gerekçesiyle izin vermiyor.

    Özgecan'ın katil zanlıları yalan ifadede anlaşmış!

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow