ABD'de ırkçılığı simgeleyen konfederasyon bayrağı indiriliyor
ABD'de ırkçı bir fanatiğin siyahların gittiği kiliseye saldırı düzenleyerek 9 kişiyi öldürmesinin ardından "ırk ayrımcılığını ve beyaz Amerikalıların egemenliğini" simgeleyen konfederasyon bayrağının Güney Carolina'daki kongre binasından indirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, ABD'nin en büyük mağaza zinciri Walmart da artık konfederasyon bayrağını taşıyan ürünleri satmayacağını açıkladı.
Güney Carolina Valisi Nikki Halley, düzenlediği basın toplantısında, Charleston kentinde siyahların gittiği tarihi Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi'ne yapılan ırkçı saldırının ardından gündeme gelen, kongre binasındaki konfederasyon bayrağının indirileceğini açıkladı.
Eyalet senatosu ve meclisinin bulunduğu kongre binasındaki bayrağın indirilmesinin zamanının geldiğini belirten Halley, "Irk konusunda, Güney Carolina'nın çok çetin bir tarihi var. Hatırlatıcılara ihtiyacımız yok" dedi.
ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell de yaptığı açıklamada "Şimdi doğru olanı yapma zamandır. Vali Halley'in çağrısını destekliyorum" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti'nin 2016 başkan adaylarından Hillary Clinton ile Martin O'Malley başta olmak üzere Cumhuriyetçi Partiden de birçok siyasetçi, bayrağın indirilmesi çağrısında bulunmuştu.
ABD'de kiliseye silahlı saldırı: Dokuz ölü
Walmart artık konfederasyon bayraklı ürün satmayacak
Öte yandan, ABD'nin en büyük mağaza zinciri Walmart ta artık konfederasyon bayrağını taşıyan ürünleri satmayacağını açıkladı. Firmanın internet sitesinden yapılan açıklamada konfederasyon bayrağının desen olarak kullanıldığı tişört, kemer tokası vb. tüm ürünlerden çıkarılacağını belirtilerek, "Sattığımız ürünlerle kimseye karşı saldırgan olmak istemeyiz. Mağazalarımız ve internet üzerinden sattığımız tüm ürün ve aksesuarlardan konfederasyon bayrağını çıkartıyoruz" denildi.
Charleston'da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırıyı gerçekleştiren 21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylan Roof'un sosyal medyadaki paylaşımında da bir elinde tabanca, diğer elinde konfederasyon bayrağı bulunan resimleri ve ırkçı ifadeleri yayınlanmıştı.
Irkçılık ve köleliği hatırlattığı için karşı çıkılıyor
Tartışmalara konu bayrak, kölelik karşıtı Abraham Lincoln'un ABD Başkanlığına seçilmesinden sonra, tarıma dayalı ekonomileri nedeniyle köleliği savunarak Amerikan İç Savaşı'na (Kuzey-Güney Savaşı 1861-1865) yol açan ayrılıkçı güney eyaletlerinin oluşturduğu konfederasyonun (Güney) ortak bayrağı olarak kullanılmıştı.
Almanya'da korkutan görüntüler!
Beyaz egemenliğinin simgesi olarak ırkçılığı ve köleliği hatırlattığı için karşı çıkılan bayrak, Mississippi'de eyalet bayrağının sol üst köşesinde küçük bir şekilde kullanılıyor. Bayrak "güneyin tarihsel mirası" olarak görülerek, birçok güneyli ve beyazların üstünlüğünü savunan gruplarca da kullanılmaya devam ediliyor.
Bayrak, Güney Carolina Tarihini Koruma Kanunu'na göre "geçmişin bir sembolü" şeklinde nitelenerek, eyaletin başkentinde asılı kalıyordu. Bayrağın indirilmesi için 2000 yılında birçok sivil toplum örgütünce başlatılan kampanya başarılı olamamıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar