ABD'de Ferguson olayları tırmanıyor
ABD'de 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek görmeyen jurinin kararı üzerine başlayan gösteriler ülke genelinde devam ediyor.
Ferguson'da dünkü şiddet olayları, yağma, ev ve araçların ateşe verilmesi vakalarının tekrar yaşanmaması için Missouri Valisi Jay Nixon'ın talebi üzerine kente 2 bin kişilik Ulusal Muhafız Birliği gönderildi. Kentte daha önceden konuşlanan birliklerle bu rakamın 2 bin 200'ü geçtiği ifade edildi.
Ferguson'da önceki geceye göre daha sakin geçen gösterilerde Ferguson Polis Merkezi'nin önünde toplanan kalabalık bazı yolları kapattı.
Bir polis aracı ateşe verilirken, polis göstericileri biber gazıyla dağıttı. Gösterilerin şiddete dönüşmesi ihtimali üzerine gruptan dağılmasını ve evlerine gitmesini isteyen polis, ayrılmamakta direnen onlarca kişiyi Ulusal Muhafız Birlikleri yardımıyla gözaltına aldı.
Ferguson'un dışında aralarında New York, Washington, Atlanta, Los Angeles, Chicago'nun da bulunduğu birçok kentte gösteriler düzenlendi. Gösterilerin genel olarak barışçı şekilde sürdüğü bildirildi.
Siyahi genci öldüren polis suçsuz bulundu!
New York'ta Union Square'de toplanan yüzlerce gösterici New Jersey ile New York'u birbirine bağlayan Lincoln tüneline doğru yürüyerek tüneli trafiğe kapatmak istedi ancak polis göstericileri engelledi.
Tünelden Times Square'e geçen göstericiler, burada 7. caddeyi trafiğe kapatmak isteyince polis grubu dağıtmak için biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sırasında polis bazı göstericileri gözaltına aldı.
Protestolar durmak bilmedi, ABD geceyi böyle geçirdi!
"Görevimi yaptım"
Siyahi genci öldüren polis memuru Darren Wilson, konuya ilişkin sessizliğini bozarak ABC televizyonuna mülakat verdi. Konuşmasında eylemini savunan Wilson, genci engellemek için başka türlü davranmasına imkan kalmadığını savundu.
Wilson, "Ben görevimi doğru bir şekilde yaptım" diye konuştu. Öldürdüğü gencin beyaz olması halinde aynı şekilde davranıp davranmayacağı sorusuna da Wilson "aynı şekilde davranırdım" diye cevap verdi.
Brown'ın iri ve çok güçlü bir çocuk olduğunu, kendisine yumruk attığını ve silahını almaya çalıştığını öne süren Wilson, hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü iddia etti.
Washington'da olaylar
Başkentteki Mt. Vernon Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Ulusal Portre Galerisi'ne kadar yürüdü. Eylemciler yürüyüş sırasında zaman zaman ana kavşak noktalarında trafiği engelledi.
Yürüyüşün ardından galerinin merdivenlerinde biriken eylemciler, "Eller havaya, ateş etme" şeklinde sloganlar atarak Ferguson'daki jürinin kararını protesto etti.
"Adalet yoksa barış da yok", "(Michael Brown'ı kastederek) Kardeşiniz için ayağa kalkın", "Irk ayrımcılığına son", "Siyahların yaşamı da değerli", "Eğer sessiz kalırsanız sizi de öldürürler", "Irkçı polis terörüne son" gibi pankartlar taşıyan eylemcilerden bazıları, Michael Brown'ın öldürülmesini sembolize etmek için ölü taklidi yaptı.
Eylemciler arasında küçük bir grubun Amerikan bayrağı yaktığı da görüldü.
Ulusal Portre Galerisi'ndeki gösteriden sonra küçük bir grup eylemci, sloganlar atarak ve şarkılar söyleyerek Beyaz Saray'ın önüne yürüdü.
4 dakika süreyle ölü taklidi
Black Youth Project 100 (Siyahi Gençlik Projesi 100) adlı siyahi haklar savunucusu sivil toplum kuruluşunun organizasyonuyla bugün kentin çeşitli noktalarında toplanan bir grup protestocu, bir araştırmaya göre ABD'de her 28 saatte bir siyahinin polis ya da mahalle bekçisi tarafından öldürülmesine dikkati çekmek ve bu soruna karşı ilgili idarecilerin adım atması çağrısında bulunmak için eylemler düzenledi.
Siyahlara karşı ayrımcılık yapmakla suçladıkları polis üzerinde yaptırım yetkisi bulunan kurumların önünde toplanan protestocular, her bir kurumun önünde, Michael Brown'ın öldürüldükten sonra cesedinin 4 saat boyunca caddede bekletilmesini sembolize etmek adına 4 dakika süreyle ölü taklidi yaptı.
Rapordaki istatistiğe uygun olarak eylemlerini 28 saat boyunca aralıklarla sürdürecek protestocular bu kapsamda gün boyunca, "Siyahların Yaşamı Değerli", "Mike Brown İçin Adalet", "Irkçılığa, Polis Şiddetine Son" yazılı pankartlarla kent meclisi, polis şikayet merkezi ve belediye başkanlığı gibi binaların önüne gelerek sloganlar attı, ''ölü taklidi yapma, polis şiddetine kurban giden siyahilerin adlarını okuyarak saygı duruşunda bulunma'' gibi eylemler sergiledi.
"ABD'de ırkçılık sistematik bir sorun"
Gösterinin organizatörlerinden Jonathan Lykes, AA muhabirine, ABD'de sistematik bir ırkçılık sorunu bulunduğuna işaret ederek, buna karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.
İnsanların bu son yaşananlara kızmakta haklı olduğunu kaydeden Lykes, şöyle devam etti:
''Amacımız bu öfkeyi ve acıları güce dönüştürmek. Bu ülkedeki ırkçılık tarihine eklemlenmiş sistemleri nasıl değiştirebileceğimizi, bu ırkçılık tarihini nasıl tersine çevirebileceğimizi, Darren Wilson gibilerinin serbest kalabilmesine izin veren politikaları, polisin siyahların yaşadığı mahallelerdeki rutin uygulamalarını nasıl değiştirebileceğimizi konuşmalıyız."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…