ABD, Suriye'de rejimi hedef aldığı saldırı sonrası sivil ölümlerini yalanladı
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısına ilişkin soruşturmayı tamamladı. 16 Mart'ta gerçekleşen olayla ilgili yapılan açıklamada, 'Yüksek sayıda sivilin öldürüldüğüne dair haberleri dikkate aldık ancak iddiaları destekleyecek bulgulara rastlamadık' ifadeleri kullanıldı.
CENTCOM, F-15 savaş uçakları ve MQ-9 Reaper tipi insansız hava araçları ile 16 Mart'ta Suriye'nin Halep iline bağlı Cina köyündeki yönelik hava saldırısına dair soruşturmasını tamamladığını duyurdu.
Türkiye Katar için harekete geçti
Sputnik'İn haberine göre, CENTCOM, soruşturmada, vurulan binanın bir cami ile ilişkili olması konusunda yeterli bilgiye sahip bulunmadığını, bunun El Kaide'ye yönelik yapılmış 'meşru' bir saldırı olduğunu ve saldırıda sadece 1 sivilin yaralanmış ya da hayatını kaybetmiş olabileceğini tespit ettiklerini açıkladı.
Konuyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) telefonla bağlanan CENTCOM Harekat Direktör Yardımcısı Tuğgeneral Paul Bontrager, saldırıda binaya 10 adet bomba atıldığını ayrıca binadan kaçan hedeflere 2 adet füze fırlatıldığını söyleyen Bontrager, vurulan inşaat halindeki medresede El Kaide örgütünün bir toplantısına katılan yaklaşık 20 kadar kişinin öldürüldüğünü sandıklarını belirtti.
Bontrager, "Yüksek sayıda sivilin öldürüldüğüne dair haberleri dikkate aldık ancak soruşturmamızda bu iddiaları destekleyecek bulgulara rastlamadık" ifadesini kullandı.
Kuzey Kore'den yeni füze denemesi
Saldırı yeri ziyaret edilmedi, tanıklarla konuşulmadı
Ancak Bontrager soruşturmayı yapanların saldırının gerçekleştiği yeri ziyaret etmediklerini ayrıca olay sırasında orada bulunan hiç kimseyle konuşmadıklarını da aktardı.
'Cami vurulmadı'
Söz konusu saldırıda sadece medresenin vurulduğunu, sokağın karşısındaki caminin zarar görmediğini savunan Bontrager, tek hatanın binanın camiyle ilişkili olduğuna dair ellerinde yeterli bilgi bulunmaması olduğunu söyledi.
"Bu saldırı ile ilgili kaygı (komutanın) elinde saldırı kararını vermek zorunda olduğu zamanda, bina ile ilgili angajman yetkisi için yeterli bilgi olmamasıydı" diyen Bontrager binanın cami ile irtibatlı olmasının, saldırıyı yasal olarak engelleyemeyeceğini anlatan ABD'li komutan, cami ile ilişkili olduğu tespit edildiği takdirde saldırı yetkisini daha üst düzeylerden almak gerekebileceğini de söyledi.
Suriye muhalefetine yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) caminin ibadet sırasında vurulduğunu ve saldırıda 49 kişinin öldüğünü,onlarca kişinin de yaralandığını öne sürmüştü.
Bontrager, SOHR'den kimseyle görüşmedklerimi ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) benzer bir raporunu incelediklerini belirtti.
HRW, Ömer İbn el Hatib Khatab camiinde saldırı sırasında 300 kişi olduğunu ve en az 38 kişinin hayatını kaybettiğini öen sürmüştü.
HRW: Vurulan camide El Kaide üyesi yoktu
HRW yaptığı son açıklamayla CENTCOM'un soruşturmasını kabul etmedi.
Örgütün Washington Direktörü Sarah Margon, kendilerinin aly sırasında camide olanlarla konuştuklarını ve bu kişilerin orada hiçbir El Kaide üyesi olmadığını söylediğini aktardı.
Margon, Suriyeli sivil savunma ekiğlerinin (Beyaz Miğferler) 38 kişinin cesedine ulaştığını ve aralarında cami imamı ve karısının da olduğu 28 kişinin kimliğinin akrabaları tarafından tespit edildiğini aktardı.
Margon ayrıca kendilerinin yerel kaynaklar ve sağlık yetkilileriyle konuşarak ölen 10 kişinin kimliğine ulaştıklarını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi