ABD Senatosu'ndan Trump'a 'Kaşıkçı' mektubu
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD Başkanı Trump'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti hakkında "Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası" kapsamında soruşturma açması talebinde bulundu.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğuna girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti hakkında "Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası" kapsamında soruşturma açması talebinde bulundu.
Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker, komitenin kıdemli üyesi New Jersey Senatörü Demokrat Bob Menendez, komite üyesi Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Linsdey Graham ile komiteye bağlı Dışişleri Tahsisatları Alt Komitesi Başkanı Vermont Senatörü Demokrat Patrick Leahy, Cemal Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili Başkan Trump'a bir mektup gönderdi.
Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul dışında tüm komite üyelerinin imzaladığı mektupta, "Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası kapsamında Sayın Kaşıkçı'ya ilişkin herhangi bir ihlalde rolü olan yabancı kişilere yönelik yaptırım uygulama konusunda karar vermenizi talep ediyoruz." ifadesi kullanıldı.
Senatörlerin mektubunda, "Beklentimiz, kararınızı verirken Suudi Arabistan hükümetinin en üst düzey yetkililerine ilişkin bilgileri de dikkate almanızdır." ifadesi dikkat çekti.
Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası nedir?
Magnitsky Yasası, Dışilişkiler Komitesinden talep gelmesi durumunda ABD Başkanının "ifade özgürlüğü hakkını kullanan bir kişiye yönelik yasa dışı infaz, işkence ve diğer ağır insan hakları ihlallerini" soruşturma şartı getiriyor.
Yasaya göre ABD Başkanının, komitenin talebinden itibaren 120 gün içinde söz konusu taleple ilgili bulguları içeren rapor ve varsa insan hakları ihlallerine karışmış yabancı kişi veya kişilere yönelik yaptırım kararını açıklama zorunluluğu bulunuyor.
Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'nin, 2009 yılında Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.
Bu kapsamda 2012'de ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırım getirmişti.
Kongrenin 2016'da yaptığı düzenlemeyle söz konusu yasa, ABD yönetiminin dünyanın herhangi bir ülkesindeki insan hakları ihlalleri kapsamında ilgili kişi ve kurumlara yaptırım kararı alabilmesine imkan tanıyacak şekilde genişletilmişti.
SON DAKİKA
-
01. 54
Panama'dan Trump'a net yanıt: "Panama Kanalı Panamalılarındır"
-
01. 21
Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu değişikliği kabul edildi
-
01. 06
Narin davasının dosyalarında ne var?
-
00. 50
"Gece Kartalları" ıssız sokakların sesi oluyor
-
00. 42
Çad’da sıcak saatler! Cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde silah sesleri
-
00. 28
Merak edildi: KPSS ORTAÖĞRETİM: 60 puanla nereye girilir? 50,55,60,61,63,65,70,75,80 PUANLA NEREYE GİRİLİR?
EN ÇOK OKUNANLAR
Biden ile Trump da katılacak! Jimmy Carter için tören düzenlenecek
Esma Esad’ın İngiliz İstihbaratıyla Bağlantıları Ortaya Çıktı! | SON DAKİKA
Oğlu Grönland'a gitti, Trump Mar-a-Lago'da mesaj verdi: Askeri güç olasılığına açık kapı!
California’da Orman Yangını Felaketi: Pacific Palisades Alevlere Teslim | Son Dakika
Çin'deki HMPV vakalarında son durum ne? DSÖ'den yeni açıklama geldi...