ABD polisi Ferguson'daki AA muhabirini ölüm tehdidiyle gözaltına aldı
ABD'de siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrasında Missiouri eyaletinin St. Louis kentindeki Ferguson mahallesinde patlak veren olayları takip eden AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Şaşmaz polis tarafından önce "ölüm"le tehdit edildi. Polisler kısa süre sonra, haber takibinde ısrar eden Şaşmaz'ın üzerine çullanarak, yere yatırdı. Yüzüne ve sırtına bastırılan Şaşmaz'a plastik kelepçe takıldı. Şaşmaz, 5 saat süreyle hücrede tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
Şaşmaz, Ferguson mahallesi yakınlarındaki Florissant Caddesi üzerinde akşam saatlerinde göstericilerin polisle çatışmasını takip ettiği esnada, protestoculardan birinin üzerine plastik mermi sıkmaya hazırlanan bir polisin yakınında çekim yapmaya başladı.
Ancak polis, AA muhabiri Şaşmaz'ı, "Bir daha benim üzerime flaş doğrultursan seni öldürürüm" sözleriyle tehdit etti.
Şaşmaz, polislerin ve çevredeki göstericilerin koşuşturmacaları sürerken görevini yapmaya devam etti.
Bir süre sonra göstericilerin içinden polise bir şişe atılması üzerine her iki taraf da hareketlendi. Çatışma sırasında göstericilerle polis arasında kalan ve çekim yapmayı sürdüren Şaşmaz'a bir polis memuru öfkeyle "Sana geri çıkmanı söylemedim mi?" şeklinde bağırdı.
Ferguson isyanında ABD'nin ırkçı örgütü Ku Klux Klan da sahnede
Hemen ardından yakınındaki bir polis tarafından tutularak yere savrulan Şaşmaz, sonrasını şu sözlerle anlattı:
"Polis beni tutup yere savurdu. Elimdeki profesyonel fotoğraf makinesinden ve giyimimden gazeteci olduğum zaten belliydi. Gazeteci olduğumu anlamaları için var gücümle 'Basın, basın' diye bağırdım. Ama polis anında etrafımı sardı. Dizlerimin üzerine çökerttiler. Direnmedim. Ellerimi arkamda birleştirdim. Ama sert müdahale ettikleri için dizimi yere vurdum, hafif kanama oldu. Fotoğraf makinemi elimden almak için hamle ettiler. Ben de sıkıca tuttum. Bir polisin ellerime plastik kelepçe taktı. İki üçü de üzerime çullandı. Yere yatırdılar. Yüzüme ve sırtıma bastırdılar. Suratımı yerde tuttular. Hızlıca yerden kaldırdılar. Bu arada makinem hasar gördü, çantamdaki tele objektif fırladı ve düştü. Plastik kelepçe bileklerimi zedeledi. Beni gözaltına aldıklarını göstericileri götürdükleri bir araca koydular. Küçük bir araçta 1 buçuk saat kaldık."
Polis tarafından, Ferguson'da özel olarak kurulan gözaltı merkezine, ardından da karakola götürülen Şaşmaz, aramadan geçirildi. Bir hemşire tarafından hakkında rapor düzenlenen Şaşmaz, daha sonra hücreye konuldu.
Şaşmaz, hücrede 5 saat tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
Dışişleri tepkili
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AA muhabirinin ABD'nin Ferguson semtinde polis tarafından darp edilmesi ve gözaltına alınması hakkında, "AA muhabirinin ABD'de maruz kaldığı muamele kabul edilebilir değil. ABD makamlarından daha duyarlı bir şekilde davranmalarını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bilgiç, AA Muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın ABD'nin St. Louis kentinin Ferguson semtindeki olayları görüntülerken ABD polisi tarafından darp edilmesi ve 5 saat gözaltında tutulmasına ilişkin soruya verdiği cevapta, "basın özgürlüğünün en temel şartlarından birinin, habercilerin görevlerini engelsiz bir şekilde yapmaları" olduğunu belirtti.
Aksi bir durumda özgür bir basından bahsedilemeyeceğini vurgulayan Bilgiç, "AA muhabirinin ABD'de maruz kaldığı muamelenin kabul edilebilir değil. ABD makamlarından daha duyarlı bir şekilde davranmalarını bekliyoruz" dedi.
ABD polisi Ferguson'da 90 yaşındaki soykırım kurbanını da gözaltına aldı
ABD polisi medyayı hedef alıyor
ABD'nin Missouri eyaletinde Afro-Amerikalıların yoğun olarak yaşadığı Ferguson semtinde 9 Ağustos Cumartesi gecesi, adı daha sonra Darren Wilson olarak açıklanan beyaz bir polis tarafından siyahi genç Michael Brown'ın vurularak öldürülmesi üzerine ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmişti. Missouri valisinin olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan ettiği semtte polis göstericilere sert biçimde müdahalede bulunulması ülke ve dünya basınında yankılanmıştı. Sosyal medyada "Ellerim havada, beni vurma", "Adalet yoksa barış da yok" gibi kampanyalar yapılmıştı.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, dün yaptığı yazılı açıklamada, ABD otoritelerini olayların arkasındaki nedenleri bütün yönleriyle incelemeye davet ederek, "Ferguson'daki olaylarla ilgili haber yapan gazetecilerin özgür ve emniyetli bir şekilde çalışabilmelerinin sağlanmasını istiyorum" demişti. Getty Images foto muhabiri Scott Olson, Alman gazeteciler Ansgar Graw ve Frank Herrmann'ın gözaltına alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada, olaylar sırasında Washington Post muhabiri Wesley Lowery, Huffington Post muhabiri Ryan J. Reilly ve El Cezire televizyonu ekibinden bir kişinin yüzlerine biber gazı sıkıldığı ve gözaltına alındıkları hatırlatılmıştı.
CNN International muhabiri Ivan Watson, İstanbul'da gözaltına alındı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?