ABD, Güney Kore'ye füze sistemi yerleştirebilir
Kuzey Kore'nin önce hidrojen bombası denediği iddiaları ardından uzun menzilli füze denemesi ve son olarak da uzaya uydu yollaması ABD'yi harekete geçirdi. Beyaz Saray'dan Güney Kore'ye savunma füze sistemi yerleştirilebileceği açıklaması yapıldı ve endişeli Seul yönetimine güvenliklerini teminat altına alacakları mesajı verildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, ABD'nin Güney Kore'ye savunma füze sistemi yerleştirme ihtimalinin temel gerekçesinin Kuzey Kore yönetiminin eylemleri olduğunu belirtti.
Earnest, Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması'nın (THAAD), tamamen Kuzey Kore'nin teşkil etmekte olduğu tehditle ilgili olduğunu kaydederek, "Güney Kore'nin güvenliğini sağlama prensibimize bağlıyız ve bu savunma teknolojisi bunun bir göstergesidir" dedi. Earnest, ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek günlerde, başta Güney Kore ve Japonya olmak üzere ilgili ülke liderleriyle birtakım görüşmeler yapabileceğini de sözlerine ekledi.
BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'ye kınama
ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin geçen hafta sonu "uzaya bir nesne fırlattığı" kaydedildi.
Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Pyongyang yönetiminin "uzay yörüngesine bir uydu veya bir uzay aygıtı" yerleştirdiğini bildirdi. Balistik füze teknolojisi kullanması BM kararlarına göre yasak olan Kuzey Kore'nin pazar günü uzaya bir uydu fırlattığı belirtilmiş ve uluslararası toplumdan tepki toplamıştı.
ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına (Kuzey Kore'ye en yakın duran ülkelerden biri olan) Çin uzunca bir süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetiminin, füze savunma sisteminin bölgeye getireceği ek güvenlik endişelerinin yanı sıra "casusluk" faaliyetleri için de kullanılabileceği yönünde iddialarının olduğu kaydediliyor.
ABD: "Kuzey Kore hidrojen bombası denemiş olabilir"
BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin son aylardaki eylemlerini kınamakla birlikte henüz bu ülkeye yeni yaptırım kararı almış değil. BMGK üyelerinden Rusya ve Çin, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın güçlü yaptırım çağrılarına rağmen iki ülke arasındaki tansiyonun diplomatik yollarla çözülmesine odaklanmış gözüküyor.
Geçen ay Kuzey Kore bir "hidrojen bombası" denemesi gerçekleştirmiş ve bu, Güney Kore ile tansiyonun daha da yükselmesine sebep olmuştu. Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik tırmanırken Güney Kore Savunma Bakanlığı ve iktidar partisi, THAAD olarak bilinen ABD füze savunma sisteminin mevzilenmesi tavsiyesinde bulunmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: İran’da yasaklanan WhatsApp ve Google Play yeniden erişime açıldı
Noel pazarı saldırganının paylaşımı ortaya çıktı: Bu yıl öleceğim
‘Kanlı Dağ’a huzur geldi! Devrimin ardından zaferin ve huzurun sembolü oldu: İşte Kasiyun'un hikâyesi ve önemi...
HABER || İsrail'in yeni hedefi neresi? Netanyahu'dan küstah açıklamalar
Rusya-Ukrayna krizi çözülüyor mu? Putin'in müttefiki Lukaşenko'dan dikkat çeken açıklama...