hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Büyükelçisi Flake'ten SON DAKİKA mesajları: F-35, S-400, İran-İsrail gerilimi, tarihi takas…

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye’de görev süresi yakında sona erecek olan ABD Büyükelçisi Jeff Flake, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’nin ABD için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu vurgulayan Flake, MİT'in gerçekleştirmiş olduğu esir takasına ilişkin de "mükemmel bir işti" yorumunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MİT'in geçtiğimiz günlerde imza attığı tarihi takas operasyonuna ilişkin Flake şu ifadeleri kullandı: 

    “Bu işi Türkiye'nin yaptığı şekilde başka bir ülkenin altından kalkabileceğine emin değilim. Çok profesyonel, mükemmel bir işti" 

    ANKARA'YA İRAN ÇAĞRISI

    Hamas lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz'da İran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle bölgede tırmanan gerilim ve Tahran'ın misilleme yapacağına ilişkin açıklamalarına dair de değerlendirmelerde bulundu. Flake’in ifadelerini aktaran CNN TÜRK muhabiri Ece Altuğ şunları söyledi:  

    “Bir kez daha Türkiye'ye çağrı yaptı ve Türkiye'nin komşusu İran hakkında daha fazla deneyime sahip olduğunu söyledi. Yani, Türkiye'nin diğer müttefikleri gibi gerilimin düşürülmesi için İran'ı ikna etmesi gerektiğini ifade etti” 

    ABD’NİN ORTA DOĞU’DAKİ ASKERİ VARLIĞI

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altuğ, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu'da askeri varlığını artırmasına ilişkin Flake’in, “Durumu tırmandırmaya değil, gerilimi düşürmeye çalışıyoruz. Israil ile İran ya da Hizbullah ile İsrail arasında bir savaş görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandığını aktardı.  

    ABD SEÇİMLERİNDEN SONRA NE DEĞİŞİR?

    ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri ve sonuçlarının “Türkiye ile ilişkileri değiştirir mi?” yönündeki soruya yanıt veren Flake, “Kongre’nin yaklaşımı Türkiye lehine daha iyiye gidiyor” dedi. Ukrayna ve Gazze'de Türkiye'nin rolüne işaret ederek, “Türkiye bizim konuşamadığımız gruplarla konuşabiliyor” ifadesini kullandı. 
     
    Türkiye'nin NATO içinde bir vazgeçilmez müttefik olduğunu vurgulayan Flake, “Seçimlerden sonra hangi yönetim olursa olsun Ankara'yla ilişkilerimizde büyük bir değişim olmaz” dedi.  

    F-35 AÇIKLAMASI

    “Biz şu anda F-16 konusuna odaklandık” diyen ABD'li büyükelçi, Türkiye'nin F-35 projesine dönüp dönmeyeceğine ilişkin ise “Eğer S-400 konusunda çözüm bulunursa, F 35’leri görüşebiliriz” açıklamasında bulundu. 

    TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ VARLIĞI

    Türkiye'nin arabuluculuğunda Etiyopya ile Somali heyetlerinin Ankara'daki görüşmesi gündeme gelince Türkiye’nin Afrika’daki konumuna değinen ABD’li büyükelçi, “Eski Avrupa gibi koloni anlayışını getirmiyor” diyerek Türkiye'nin Afrika'daki varlığını pozitif gördüğünü kaydetti.  

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow