"AB-Türkiye anlaşması onaylandı"
AB-Türkiye mülteci zirvesinde anlaşma çıktı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ve AB arasında anlaşmayavarıldığını duyurdu. Reuters'a konuşan Türk yetkiliye göre Türkiye'nin pazar gününden itibaren Yunanistan'a gelen göçmenleri 4 Nisan'dan sonra kabul etmesi bekleniyor.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Tusk, Twitter hesabındaki açıklamasında, "AB devlet ve hükümet başkanları ile Türkiye Başbakanı, AB-Türkiye ortak açıklamasını oybirliğiyle onaylandı" dedi.
Ortak açıklama metnine göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran'da sona erecek Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.
20 Mart'tan sonra Türkiye'den Yunan adalarına geçen sığınmacılar, Türkiye'ye geri gönderilecek. Kabul edilen her bir Suriyeli sığınmacı için AB Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacı alacak.
AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar yapacağı 3 milyar avroluk yardımın kullanılması hızlandırılacak. Bu kapsamda paranın harcanacağı projeler bir hafta içerisinde belirlenecek.
Üst düzey yetkili: 4 Nisan
Finlandiya Başbakanı Juha Sipila da Twitter hesabından "Türkiye anlaşması onaylandı" açıklamasını yaptı.
Anlaşmanın başlangıç tarihi soru işaretiydi. Çek Başbakan Bohuslav Sobotka o detayı verdi. Sobotka'ya göre pazar gününden itibaren anlaşma uygulamaya giriyor. Bu tarihten itibaren, Yunanistan'a gelen göçmenler kayıt süreci tamamlandıktan sonra Türkiye'ye gönderilecek. Üst düzey Türk yetkiliye göre Türkiye'nin sığınmacıları kabul etmeye başlayacağı tarih 4 Nisan. Burada "bire bir" kabul anlaşması devreye girecek.
Türkiye kabul ettiği her Suriyeli sığınmacı için Avrupa Birliği, Türkiye'deki kamplardan bir Suriyeli sığınmacıyı "düzenli göç" içinde kabul edecek. 2016 sonuna kadar toplam 72 bin sığınmacının kabulü bekleniyor. Burada esas gönüllülük, kota uygulanmayacak. Bu rakam aşıldığı takdirde ise, bu mekanizma yeniden gözden geçirilecek. Anlaşmaya Güney Kıbrıs da onay veriyor. Bunda etken olan da açılacak faslın Rum vetosuna takılmayacak olması. AB yetkilisine göre açılacak olan bütçe politikasını içeren 33. Fasıl.
Tepkiler
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ve Türkiye’nin sığınmacı krizine çözüm için yakın işbirliği kararı almasından memnuniyet duyduğunu belirterek, Avrupa olarak bu zor sınavın da üstesinden gelinebileceğini gösterdiklerini söyledi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye ile AB arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde varılan anlaşmaya ilişkin, "Bu krizde ilk defa olarak, doğru ve tam bir şekilde uygulanması halinde fark yaratacak bir plana sahibiz." dedi.
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkye ile AB arasındaki anlaşmanın 'herkes için tatmin edici' olduğunu söyledi.AB-Türkiye zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Rum lider, "Türkiye, Avrupa'ya katılım sürecine devam edecek. Türkiye'nin sonunda (Ankara) protokolü uyarınca sahip olduğu yükümlülükleri yerine getirmesini bekliyoruz." dedi. Rum lider ayrıca, Kıbrıs'taki kapsamlı çözüm müzakereleri sürecine Türkiye'nin yardımcı olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
-
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…