AB, sınırda karbon vergisi uygulaması üzerinde anlaştı
Avrupa Birliği (AB) kurumları, sınırda karbon düzenlemesi ile ilgili uzlaşmaya vardı. Buna göre, AB'ye ithalat yapan şirketlere yeni yükümlülükler getirilecek.
Çevreyi korumak için atılan adımların kapsamında ticaret önemli bir yer kaplıyor. Bunun bir örneği ise Avrupa Birliği’nin getirdiği sınırda karbon düzenlemesi.
AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri Brüksel'de yapılan görüşmelerde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) konusunda koşullu uzlaşı sağlandığını açıkladı.
Buna göre, AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında AB ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemek üzere bir mekanizma kurulacak.
Bu mekanizmayla, AB'ye ithalat yapan şirketlere, üretim yaptıkları ülkede ödenen karbon fiyatı ile AB'deki karbon fiyatı arasındaki farkı ödemek için CBAM sertifikaları satın alma zorunluluğu getirilecek.
Bu kararla birlikte sadece AB ile aynı iklim hedefine sahip ülkeler, CBAM sertifikaları almadan AB'ye ihracat yapabilecek.
Euronews Türkçe'deki habere göre CBAM, 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
CBAM, demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojenle birlikte, vida ve cıvata gibi benzer demir veya çelik ürünlerini kapsayacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için ise AB ülkeleri ve AP tarafından resmen onaylanması gerekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)