AB, silah ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor
Avrupa Birliği, Suriye'ye silah ambargosunu kaldırmak için harekete geçti.
Fransa ve İngiltere, AB zirvesinde ambargonun kalkmasını resmen istedi.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, konunun 22-23 Mart'ta İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlenecek gayrıresmi AB Dışişleri Bakanları toplantısında görüşüleceğini söyledi.
Van Rompuy, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında silah ambargosunun kaldırılması konusunda, "Bir tartışmanın ortasındayız. Ülkelerin, bakanların, liderlerin görüşlerini açıklamaları normal. Geçmişteki zor meseleler olduğunda ki Libya aklıma geliyor. Libya konusuna nasıl hareket etmemiz tartışmasında nüanslar ve bazen nüansları aşan görüş farklılıklarımız oldu ama sonunda ortak pozisyon aldık" dedi.
AB dışişleri bakanları geçen ay Suriye'ye silah ambargosunu "öldürücü olmayan" ekipmanlara ve teknik desteğe izin verecek şekilde değiştirerek Mayıs sonuna kadar uzatmıştı. Ambargonun tekrar uzatılabilmesi için 27 üye ülkenin onayı gerekiyor.
Bu durumda Fransa ve İngiltere ambargonun kaldırılması yönündeki tutumlarını korurlarsa en geç 1 Haziran'da amaçlarına ulaşmış olacaklar.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, silah ambargosunun mayıs sonunda zaten sona ereceğini belirterek, kendilerinin bu konudaki kararın "birkaç hafta içinde" alınmasından yana olduklarını söyledi.
Hollande, Rusya ve ortaklarının Esad rejimine silah sağlamaya devam ettiğini, AB'nin de kendi kararını gelecek haftalar içinde alması gerektiğini vurguladı.
Fransa ve İngiltere siyasi çözümden ümidini kesti
Hollande, Suriye'de katliamların 2 yıldır devam ettiğini, Esad rejiminden beklenen adımların bir türlü gelmediğini ve siyasi çözüm bulunamadığını dile getirdi.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise AB'nin Suriye'ye silah ambargosunun Esad rejimi ve muhalifler arasında ayrım yapmamasının "yanlış" olduğunu söyledi.
Cameron, zirve sonrasındaki basın toplantısında, "Muhalefeti tanırken yaptığımız gibi (silah ambargosunda) rejim ve muhalefet arasında temel fark gözetip daha açık bir sinyal göndermemeli miyiz?" diye sordu.
Cameron, Suriye'de siyasi çözümden yana olduklarını ve bunun için muhaliflerin büyüyüp güçlenmesinin önem taşıdığını vurguladı. Hollande ve Cameron, ısrarlı sorulara rağmen AB içinde silah ambargosunun kalkmasına itiraz eden ülkeleri açıklamaktan kaçındı.
En güçlü itiraz Avusturya'dan
Diplomatik kaynaklara göre en güçlü itiraz, Suriye'de silahlanma yarışı endişesiyle Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden geliyor. Almanya'nın da bu gruba destek verdiği belirtiliyor.
Avusturya Başbakanı Werner Faymann, AB zirvesinde yaptığı açıklamada, muhalefete silah sağlamanın çözüm getirmeyeceği ve "diğer tarafın Esad rejimine desteğini artırmasına" neden olabileceği görüşünü savundu.
AB içinde silah ambargosuna karşı çıkanların öne sürdüğü diğer gerekçeler arasında, sağlanacak silahların radikal grupların eline geçme ihtimali ve katliamların daha da şiddetleneceği korkusu bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı