AB Rusya ile ortaklık müzakerelerine devam istiyor
AB dışişleri bakanları, Rusya ile Gürcistan savaşı nedeniyle ertelenen stratejik ortaklık müzakerelerine devam etmek için uzlaşma sağlamaya çalışıyor.
Rusya'nın Gürcistan'la imzaladığı ateşkes anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle müzakerelere itirazını sürdüren Litvanya ve Polonya üzerindeki baskısını artıran AB Dönem Başkanı Fransa ise AB Komisyonu'nun, gerekirse üye devletlerin onayı alınmadan Rusya ile görüşmeleri sürdürebileceğini savunuyor.
AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'ne katılan İngiltere ve İsveç dışişleri bakanları ise yaptıkları ortak açıklamada, Rusya ile müzakerelerin devamına, AB'nin çıkarına olması nedeniyle destek verdiklerini belirterek, Gürcistan konusundaki taleplerinden geri adım atmadıklarını vurguladı.
AB ortak dış politika ve güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya ile ilişkilerin bir çerçeveye dayanmasının "AB'nin menfaatine olduğunu" vurgularken, AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Rusya ile müzakerelerin askıya alınmadığını, sadece ertelendiğini hatırlatarak, üye devletlerin onayı olmadan da AB Komisyonu'nun müzakereleri sürdürme kararı alabileceğini ifade etti.
Yine de Rusya ile müzakereler için üye ülkelerin desteğini beklediklerini anlatan Ferrero-Waldner, "Bunun ne kadar güçlü bir destek olacağını göreceğiz" dedi.
Gürcistan'daki savaşın ardından eylül ayı başında olağanüstü toplanan AB zirvesinde, Rusya ile müzakereler, "Rusya'nın çatışmalar öncesindeki pozisyonuna dönmesine" dek ertelenmişti.
Rusya'nın, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti topraklarında kuracağı füze savunma sistemini dengelemek için Baltık Denizi kıyısında, Litvanya ve Polonya topraklarıyla çevrelenen Kaliningrad'a yeni kısa menzilli füze sistemi yerleştireceğini açıklamasından endişelenen her iki ülke, AB-Rusya müzakerelerine itirazlarını Gürcistan üzerinden sürdürüyor. Litvanya ve Polonya, Rusya'nın
ateşkes anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'daki asker sayısını, savaş öncesine oranla önemli ölçüde artırdığını ileri sürüyor.
Fransa'nın her iki ülkeyi ikna çabalarına destek veren AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB-Rusya müzakerelerinin engellenmesi halinde üye ülkelerin Rusya ile ayrı ayrı müzakereler yapmak zorunda kalacağı ve bu durumda "AB'nin uyumunun bozulacağı" uyarısı yaptı.
AB-Rusya Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması müzakereleri, enerji, ticaret, güvenlik ve eğitim alanında işbirliğini kapsıyor. AB'ye ihracatının 3'te 2'sinden fazlası petrol ve doğal gazdan oluşan Rusya, resmi işbirliği çerçevesine kendisinden çok AB'nin ihtiyaç hissetmesinin rahatlığını yaşıyor.
14 Kasım'da Fransa'nın Nice kentinde toplanacak AB-Rusya zirvesinin ardından Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması müzakerelerinin başlaması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok