AB Bakanı Ömer Çelik: 'Türkiye büyük bir Avrupa demokrasisidir'
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, göç krizinin etkisini en ağır yaşayan ülkelerden İtalya'daydı. Suriye ve Irak'taki istikrarsızlık ile AB'nin arasında duran güvenlik unsurunun Türkiye olduğu mesajını verdi. Bakan Çelik, "Türkiye, AB üyesi olmasa da büyük bir Avrupa gücüdür, büyük bir Avrupa demokrasisidir” dedi.
İtalya’ya AB Bakanı ve Başmüzakereci sıfatıyla ilk ziyaretini gerçekleştiren Ömer Çelik, temaslarının ilk gününde, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile bakanlık binası Farnesina’da yaklaşık 1,5 saat görüştü. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Bakan Çelik, “Çok verimli bir görüşme yaptık. Ana konularda anlaştığımızı memnuniyetle görüyorum” dedi.
Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı tutuklandı
Bakan Çelik açıklamasında Suriye ve Irak'ın bölge ve dünya için yarattığı istikrarsızlığa değindi ve bu iki ülkeyle olan 1295 kilometrelik sınırında Türkiye'nin tek başına mücadele ettiğini söyledi. Çelik, "Şu iyi bilinmeli ki bu mücadele Avrupa’nın da güvenliğini sağlamaktadır. Türkiye Avrupa dışında bir ülke değildir. Türkiye, AB üyesi olmasa da büyük bir Avrupa gücüdür, büyük Avrupa demokrasisidir” ifadelerini kullandı.
Amanpaour'dan Erdoğan'a: ''Gazetecilere neden savaş açtınız?''
Türkiye ile AB arasında varılan geri kabul anlaşmasını hatırlatan ve başarılı bir şekilde işlediğini dile getiren Çelik, Suriye'de nasıl bir modelin ortaya çıkacağının yeni riskler yaratacağını söyledi. Sözü göç krizine getiren Bakan Çelik, bunun insani kriz olmanın yanı sıra Avrupa'da aşırı sağın yükselişine zemin hazırladığına işaret etti. Çelik, göç meselesinin doğru yönetilmesinin AB değerleri ve Avrupa demokrasisini korumak açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmaya terör soruşturması
"Türkiye'nin AB üyesi olmasını istiyoruz"
Ev sahibi Bakan Gentiloni de İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkinin tarihinin çok eski olduğunu ifade ederek, “İtalya'nın, son yıllarda farklı hükümetler işbaşı yapsa da Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik tutumu açıktır. Akdeniz’in iki büyük ülkesi olarak ortak çıkarlarımız var. Türkiye’nin AB üyesi olmasına inanıyoruz” dedi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde Türkiye'deki tablo
Geri kabul anlaşmasının başarılı bir şekilde işlediğini belirten Gentiloni, "AB'nin, Türkiye'nin tam üyeliği üzerinde çalışması gerekiyor. Vize serbestliği getirilmesi gerekiyor, açılmamış olan fasılların açılması gerekiyor” diye konuştu.
İki bakan soruları da yanıtladı. Vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kritere ilişkin bir soru üzerine Ömer Çelik, “Biz 72 kriteri karşıladığımızı düşünüyoruz. Fakat AB tarafı terörle mücadele yasasıyla ve kişisel verileri koruma yasasında bazı değişiklikler istiyor. Biz özellikle terörle mücadele yasasında şu aşamada terörle mücadele kapasitemizi azaltacak radikal bir değişiklik yapamayacağımızı ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
İtalyan Bakan Gentiloni'ye de İngiltere'nin AB'de kalıp kalmayacağına ilişkin referandum soruldu. Gentiloni ise, "AB için olumsuz olacak, daha olumsuz sonuç Birleşik Krallık açısından görülecektir" dedi.