8 maddede Almanya soykırımla nasıl yüzleşti?
Almanya'nın parlamentosunda Ermeni soykırımına ilişkin alınan kararın ardından Türkiye'de gündeme gelen ilk şey, Almanya'nın kendi geçmişindeki soykırımdı. Türkiye'deki en üst düzey yetkililer, "Sen önce kendi geçmişindeki soykırımla yüzleş" şeklinde bunu dile getirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın Yahudi soykırımıyla, "Namibya'da yaptığı soykırımla" yüzleşmesi çağrısı yaptı. Ancak Almanya geçmişindeki soykırımla yüzleşmesiyle bilinen bir ülke. Peki Almanya Yahudi soykırımıyla nasıl yüzleşti? Agos Gazetesi bunun yanıtını derledi. İşte 8 maddede Almanya'nın soykırımla nasıl yüzleştiği...
Haberin Devamı
1) İsrail’e maddi tazminat
/

Federal Almanya, İsrail Devleti’ne üç buçuk milyar Mark tazminat ödedi. Bu tazminatın gerekçesini 1949’da Federal Almanya’nın ilk başbakanı olan Konrad Adenauer, “Nasyonal Sosyalistlerin Yahudilere karşı yaptığı haksızlığı mümkün olabildiğince telafi etmek zorundaydık” sözleriyle ifade ediyordu.
2) Berlin’de "Holokost Anıtı"
/

Dönemin Alman hükümeti, Mayıs 2005’de başkent Berlin’in merkezinde Holokost’ta hayatını kaybedenlerin anısına 19 bin metrekarelik bir alanda toplam 2711 beton bloktan oluşan bir anıt inşa etti. 25 milyon Euroluk bir maliyeti olan anıtın açılışı, Holokost’un 60. yıldönümünde, 10 Mayıs 2005’te yapıldı.
Haberin Devamı
3) Ders kitaplarının yazımı
/

Almanya, Holokost’la yüzleşme konusunda maddi tazminatın yanı sıra tarih kitaplarındaki anlatımda da değişikliğe giderek önemli adımlar attı. Ders müfredatının değişikliği 1980’li yıllarda başladı.
4) İsrail’le ittifak
/

İsrail Devleti’nin kurulduğu 1948’den bu yana Almanya ve İsrail, birbirlerinin en önemli müttefikleri konumunda.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
5) Holokost’un biricikliği
/

Alman Federal Meclisi, geçen hafta oylamaya sunduğu Ermeni Soykırımı tasarısı metninde de Holokost’u, 20. yüzyılın en büyük katliamı olarak gördüğünü ifade etti ve “Almanya’nın suçlu ve sorumlu olduğu Holokost’un biricikliğinin bilincindeyiz” dedi.
6) Holokost’un inkârı suç
/

Almanya’da Holokost’un inkârı suç sayılıyor. İnkâr edenler hapis cezasından para cezasına pek çok farklı şekilde cezalara çarptırılıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
7) Willy Brandt’ın diz çökmesi
/

7 Aralık 1970’te Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt’ın Varşova Gettosu kurbanları için yapılan anıtın önünde diz çökmesi tarihi bir dönüm noktası oldu. Almanya, Holokost’la yüzleşme ve geçmişi unutturmama adına
8) Ayrımcı dil nefret söylemi
/

Almanya’da Holokost’a giden süreçteki totaliter rejim ve bu rejimin hizmetindeki ayrımcı ifadeler özenle ayıklandı, hiçbir yetkiliden "Yahudi dölü" gibi nefret söylemi ve hakaret ifadeleri duyulmadı.