700 milyon çocuk çocukluğunu yaşayamıyor
1 Haziran Dünya Çocuk Günü nedeniyle Save the Children isimli çocuk hakları örgütü bir araştırmayı yayınladı. 172 ülkede yapılan araştırmaya göre 700 milyon çocuk çocukluğunu yaşayamıyor, her gün 200 çocuk cinayete kurban gidiyor, 16 bin çocuk 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor.
Şiddet ve savaş nedeniyle göç, erken yaşta evlilik ve hamilelik, çocuk işçiliği, kötü sağlık koşulları ve okula gitmekten mahrumiyet, çocukluğu tehdit eden başlıca etkenler. Save the Children isimli çocuk hakları örgütünün 172 ülkede yaptığı araştırmada 5 yaş altı ölüm, yetersiz beslenme, erken evlilik, eğitim, çocuk işçiliği, genç yaşta hamilelik, çatışmalar nedeniyle sürgün ve ölümcül sonuçlu aşırı şiddet gibi
8 unsur ele alındı.
Türkiye 'tehlikesizlik' sıralamasında 59'uncu
Araştırma çocukluğun en çok Batı ve Orta Afrika’da tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Ülkeler sıralamasında son sırayı Nijer alırken bu ülkeyi aşağıdan yukarıya doğru Angola, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali takip ediyor.
"Zorunlu eğitim en az 12 yıl olmalı"
Çocukluğun en az tehdit altında olduğu iki ülke Norveç ve Slovenya oldu. Bu ülkeleri Finlandiya, Hollanda ve İsveç takip ediyor. Almanya sıralamada 10, Türkiye ise 59’uncu sırada yer aldı. Raporun ortaya koyduğu çarpıcı sayılar şöyle: Her iki saniyede bir kız çocuğu dünyaya geliyor. Hamilelik ve doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar dünya çapında 15 ila 19 yaş arasındaki genç kadınlarda ikinci en sık görülen ölüm nedeni.
Her gün 200 çocuk ölüyor
Tüm dünyada yaklaşık 16 bin çocuk beş yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Ölümlerin nedeni çoğu zaman önlenebilir ya da tedavi edilebilir nedenler.
Dünya çapında her gün 200 çocuk cinayete kurban gidiyor. Aşırı şiddet akranlarında depresyona ve kaygı bozukluğuna yol açıyor ve çocukların genellikle okula gitmekten de alıkoyuyor. Her yıl yaklaşık 15 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor; bunların 4 milyonu 15 yaşın altında.
168 milyon çocuk işçi
Dünyada yaklaşık 28 milyon çocuk yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Bunların büyük çoğunluğunu Suriye, Sudan ya da Irak gibi savaş bölgelerinden kaçan çocuklar oluşturuyor. Çocukların 11 milyonu başka ülkelerde sığınmacı ya da mülteci olarak yaşarken, 17 milyonu kendi ülkelerinde sürgün konumunda.
5 yaşın altında 156 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle büyüme bozukluğu yaşıyor. Bu sayı bu yaş grubundaki çocukların dörtte birine denk geliyor. Dünyada 168 milyon çocuk çalışmak zorunda. Çalışan çocukların yarısı tehlikeli iş şartlarında mesai yapıyor. Dünyada 263 milyon çocuk okula gitmiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail'in para kaynağı: Kanlı elmas
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!