7 yıl sonra ilk temas: İran ile Suudi Arabistan arasında tarihi anlaşma
2016 yılında İran ve Suudi Arabistan arasında kopan diplomatik bağlar, varılan tarihi anlaşmalarla birlikte yeniden inşa ediliyor. İki ülkenin dışişleri bakanları Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelerek el sıkıştı. Büyükelçiliklerinin yeniden açılması, karşılıklı olarak uçak seferlerinin başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması dahil birçok konuda anlaşmaya varıldığı açıklandı.
Ortadoğu'da yıllardır zıt kutupları temsil eden Suudi Arabistan ve İran, Çin'in arabuluculuğunda tarihi bir anlaşmaya imza attı.
İki ülkenin dışişleri bakanlarının el sıkıştığı yer ise, Çin'in başkenti Pekin oldu.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi. Görüşmede, Pekin’de imzalanan normalleşme anlaşmasının karşılıklı güven ve iş birliği içerisinde genişletilmesi ve anlaşmanın bölgenin istikrar, güvenlik ve kalkınmasına yardımcı olacak şekilde uygulanması gerektiği vurgulandı.
Çin medyasına yansıyan haberlerde Tahran ve Riyad'ın diplomatik anlaşmazlıkları sona erdirme, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve karşılıklı vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaştığı yazıldı.
Iran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Taraflar, iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilmesinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmaya hazır olduklarını vurguladı” ifadeleri yer aldı.
Çin'in üst düzey diplomatı Wang Yi ise tarihi anlaşmayı "diyalog ve barış için bir zafer" olarak nitelendirdi.
İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ BAŞLATMA KARARI ALDI
İran ile Suudi Arabistan, 10 Mart tarihinde Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilen toplantı sonrası iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 7 yıl sonra yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmışlardı. Varılan anlaşma kapsamında İran ile Suudi Arabistan’ın iki ay içerisinde diplomatik ilişkilerinin yeniden başlatılacağı ve iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilikleri ve temsilcilikleri yeniden açacakları belirtilmişti.
Suudi Arabistan'da 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi "terör" suçlamasıyla idam edilmişti. İran'ın başkenti Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk, idamlara tepki gösteren eylemciler tarafından ateşe verilmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi