hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 bin yıllık gizem çözülüyor! Yanardağ patlamasıyla kömüre dönmüştü: Yapay zeka ve X-ray ile ilk kez okundu...

    2 bin yıllık gizem çözülüyor Yanardağ patlamasıyla kömüre dönmüştü: Yapay zeka ve X-ray ile ilk kez okundu...
    expand
    KAYNAK DHA

    Bilim insanları, 2 bin yıl boyunca okunamayan ve antik Roma kenti Herculaneum'dan çıkarılan bir parşömeni, son teknoloji yöntemlerle dijital ortamda açmayı başardı. 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla kömürleşen ve fiziksel olarak açılması imkansız hale gelen bu parşömen, X-ray taramaları ve yapay zeka desteğiyle incelendi. Herculaneum'da keşfedilen benzer parşömenlerin çoğu, önceki denemelerde parçalanmıştı, ancak gelişen teknoloji, bu eski metinlere ışık tutma şansı sundu. Bilim insanları, yapılan analizlerle parşömenin felsefi bir içeriğe sahip olabileceğini ve tamamının okunabilir hale gelmesinin yakın olduğunu belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim insanları, 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla kömürleşen ve fiziksel olarak açılması mümkün olmayan parşömenin içeriğini, X-ray taramaları ve yapay zeka destekli analizlerle ortaya çıkardı. Araştırmayı yürüten Vesuvius Challenge ekibinden Stephen Parsons, “Parşömenin tamamını okuyabileceğimiz konusunda artık oldukça eminiz” dedi.

     2 bin yıllık gizem çözülüyor Yanardağ patlamasıyla kömüre dönmüştü: Yapay zeka ve X-ray ile ilk kez okundu...

    İlk analizlerde parşömende Yunanca harflerin net görülebildiği, metnin muhtemelen felsefi bir içeriğe sahip olduğu belirtildi. Herculaneum'da keşfedilen yüzlerce yanmış parşömen, geçmişte açılmaya çalışıldığında parçalanmıştı. Bu nedenle, Oxford Üniversitesi’ne bağlı Bodleian Kütüphanesi'ndeki bazı parşömenler yıllardır dokunulmadan muhafaza ediliyordu. Ancak gelişen teknolojiyle bilim insanları, yeni bir yöntem geliştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere’deki ‘Diamond Light Source’ adlı tesisin sunduğu yüksek güçlü X-ray ışınları sayesinde parşömen zarar görmeden tarandı. Ardından, yapay zeka yardımıyla metindeki mürekkep izleri tespit edildi.

    Bilim insanları, hem papirüs hem de mürekkebin karbon bazlı olması nedeniyle ayrım yapmanın son derece zor olduğunu fakat yeni tekniklerle başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi. Parşömenin tamamının okunması için çalışmaların sürdüğü ve yakında daha uzun metinlerin ortaya çıkarılabileceği bildirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow