hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    '15 İngiliz askeri Tahran'a götürüldü'

    15 İngiliz askeri Tahrana götürüldü
    expand

    Basra körfezinde, İran devrim muhafızlarının 15 ingiliz askerini gözaltına almasıyla başlayan diplomatik kriz sürüyor. İngiltere, askerlerin serbest bırakılmasını istedi ancak İran cevap vermedi. İran haber ajansı, 15 ingiliz askerin ifade vermek üzere Tahran'a götürüldüğünü öne sürdü.

    İranlı yetkililer haber hakkında yorum yapmadı.
     
    İngiltere Savunma Bakanlığı, askerlerin "rutin" bir devriye görevinde bulunduğunu ve Irak karasularındayken "gözaltına" alındığını duyurdu.
     
    Açıklamaya göre, İngiliz askerleri, kaçakçılık yaptığından şüphe ettikleri bir gemiyi aradıktan sonra gözaltına alındı.
     
    İran yönetimi ise, askerlerin, İran karasularında bulunduğunu ve bu nedenle gözaltına alındıklarını açıkladı. İran'a göre, ingiliz askerleri, defalarca sınır ihlalinde bulundu.
     
    Diplomatlar, Tahran ve Londra'da, krizi çözmek için bir araya geldi. Ancak şu ana kadar bir sonuç çıkmadı.
     
    İngiltere de, konuyla ilgili olarak İran'ın Londra Büyükelçisi Resul Mohavedian'ı yine Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
     
    Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Triesman'ın büyükelçiye 'denizcilerin derhal serbest bırakılması yönündeki talebi yineleyeceğini' belirtti. Denizcilerin esir alınmasından bu yana Londra'da diplomatlar ikinci kez bir araya geliyor.
     
    Dün 15 İngiliz askeri alıkoyuldu
     
    İngiltere Savunma Bakanlığı dün, 15 İngiliz deniz piyadesinin Basra körfezinde Irak karasularında rutin denetleme görevi yaparken esir alındığını bildirmişti.
     
    İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, bakanlığa çağrılan İran'ın Londra Büyükelçisi ile görüştükten sonra, Tahran yönetiminden açıklama beklediklerini kaydetmişti.
     
    İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da olay teyit edilmiş, deniz piyadelerinin İran karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtilmişti.
     
    "İngiliz askerlerinin sınır ihlalini bir kez değil defalarca yaptığını" öne süren Tahran yönetimi, olayı kınamış ve İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği müsteşarını da bakanlığa çağırmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow