10 yıl sürer denilen Zika virüsü aşısı insan üstünde deneme aşamasında
Geçen yıl Orta ve Güney Amerika'yı kasıp kavuran ve ardından da 33 ülkeye yayılan Zika virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmaları öngörülenden hızlı ilerliyor. Salgın sırasında en az 10 yıla ihtiyaç olduğu söylenen virüsün aşısı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı ve insanlar üzerinde deneme aşamasına ulaşıldı.
Inovio Pharmaceuticals ve GeneOne Life Science ilaç şirketlerinden yapılan açıklamada, birlikte geliştirdikleri Zika aşısının FDA tarafından onaylandığı ve gelecek haftalarda insanlar üzerinde denemelere başlanacağı belirtildi.
Bilim insanlarından Zika virüsü alarmı
Zika virüsü 2,2 milyar kişiyi tehdit ediyor
Açıklamada, aşının ilk olarak 40 gönüllü üzerinde deneneceği ve sonuçlarının 2016 sona ermeden açıklanacağı kaydedildi.
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.
Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!