“İnternet sansürü AB kurallarını ihlal ediyor”
Avrupa Parlementosu Milletvekili Marietje Schaake, Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunarak Türkiye’deki internet yasası karşısında sert duruş sergilenmesini istedi. Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano da yasanın ciddi kaygı yarattığını söyledi.
Stefan Füle'nin sözcüsü Stano, "Türk kamuoyunun daha fazla şeffaflığa ve bilgiye, daha az yasaklara ihtiyacı var" açıklamasında bulundu.
Stano açıklamasının devamında, "Kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerekiyor, Avrupa Komisyonu da bu konuda Türk yetkililerle çalışmaya müsait" dedi.
Avrupa Parlementosu Milletvekili Marietje Schaake ise, “Bu yeni yasalarla Türk hükümetinin internet üzerinde neyin yayınlanıp yayınlamayacağı üzerindeki kontrolü artıyor ve bilgiye erişimi kısıtlıyor. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü zaten büyük baskı altında ve Türkiye gazetecilerin en büyük cezaevi olmuş durumda. 2007 yılından bu yana, çok sayıda internet sitesi bloke edildi. Avrupa Komisyonu, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklerin AB politikasının merkezinde olan unsurlar olduğunu göstermelidir. Geçtiğimiz yaz Gezi Parkı protestoları bize Türk halkının demokrasi ve özgürlük özlemi duyduğunu gösterdi, onları ayazda tek başlarına bırakmamalıyız” dedi.
Schaake tarafından başlatılan kampanyada, dijital özgürlüğün AB’ye aday ülkelerin yerine getirmesi gereken kriterlerden biri olduğu vurgulanıyor.
Schaake, “Üyelik müzakereleri sırasında, Komisyon’un bu tür yasaların kabul edilemez olduğunu ve Türkiye’nin eninde sonunda uyması gereken Kopenhag kriterlerini ihlal ettiğini açık bir şekilde vurgulanmalıdır.”
İki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’i ziyaret ettiğini de hatırlatan Schaake, Erdoğan’ın bu ziyaret sonrası Ankara’ya “yarasız beresiz” döndüğünü ve Başbakan’ın müzakerelere devam edileceğini söylediğini hatırlattı.
Schaake, “Eğer gerçekten de niyetı buysa, temel özgürlükleri kısıtlayan yasalar çıkartılamalıdır” dedi.
Dünya Avrupa Parlamentosu Başkanı’ndan internete sansüre tepki
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı iki hafta önce Brüksel’de ağırlayan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, dün gece Meclis’te kabul edilen internet kanununa tepki gösterdi.
Alman Sosyalist Schulz, internet kanunun ‘geri bir adım’ olduğunu belirterek, Türkiye’de basın hürriyetine ilişkin sorunlara işaret etti. Konuyla ilgili bir tweet atan Schulz, "Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından bir geri adımdır." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi