Türkiye'nin geleceği bu programda
Nuri Çolakoğlu'nun sunduğu, önümüzdeki 10 yıl içinde ülkemizde ve dünyamızda karşı karşıya kalabileceğimiz tehditler ve fırsatlar üzerine dünya çapında yapılmış bir araştırma olan Gelecek Gündemde programı bu Cumartesi 16.30'da CNN Türk ekranlarında sevenleriyle buluşacak.
Biz de bu vesileyle Nuri Çolakoğlu'yla programı ve gelecek öngörülerini konuştuk.
Bir televizyon duayeninin programını izliyoruz CNN Türk’te. Bu program bize neler vaad ediyor?
Bu programda önümüzdeki on yıllık dönemde karşımıza çıkması olası gelişmeler, bunların yaratacağı fırsatlar ve tehditler üzerinde duracağız. Dünyada nüfus artıyor, kaynaklar azalıyor, dünyanın ağırlığı Doğu’ya kayıyor ve müthiş bir enformasyon devrimi ya da bolluğu yaşıyoruz. Biz bu dört temel olgu karşısında hayatımızı çok ciddi olarak etkileyecek, sağlık, para, enerji, doğa ve çevre, insanların yaşadığı çalıştığı ortam gibi konulara odaklanarak bu konuları iyi bilen uzmanlarla, geleceğe ilişkin öngörülerde bulunabilen insanlarla bu sorunları tartışacağız.
“2020 Yılında dünya” konsepti olacak programda. Bu fikir nasıl doğdu?
Bu proje bir buçuk yıl kadar önce, İngiltere’de, Vodafone, IBM, Shell gibi dünyanın önde gelen bazı şirketlerinin gelecekle ililgili pozisyon alma ihtiyacından doğdu. Bunun için bir yıl süre ile birçok ülkede paneller, seminerler, tartışmalar yapıldı, bilim adamları, meslek kuruluşları bu konuda akıl yürüttüler ve elde edilen bulgularwww.futureagenda.org sitesinde tartışmaya açıldı, herkes bu tartışmaya katılmaya çağrıldı. Biz de Vodafone Türkiye’nin desteği ile bunun Türkiye ayağını yürütüyoruz, benzer bir tartışması www.gelecekgundemde.org sitesi üzerinden ve çeşitli meslek kuruluşları ve üniversitelerle ilerletmeye çalışıyoruz. Bu Türkiye gibi gelecek konusuna çok fazla kafa yormamış bir ülke için özellikle önemli. Son 50 yılda yaşadığımız krizler ne yazık ki bizim yarından ötesini düşünmeye fırsat bulamamış bir toplum için yeni ufuklar açacağını umuyoruz.
“Future Agenda” fikrinden biraz bahseder misiniz? Dünyanın artan sorunlarına çözüm önerileri mi beklemeliyiz?
Elbette çözüm önerileri de olacak. Örneğin ingiltere’de bir grup öğrenci iklim ve enerji konusunda çok yaratıcı bir proje geliştirerek Aralık-Mart arasında yazı yaşamakta olan ve bu nedenle kuvvetli güneş enerjisi elde eden güney yarı kürede bu enerjinin suyun bulanlaştırılması için kullanılanar bu buharın ısınma ihtiyacı hisseden kuzey yarıkürede kullanılması için bir proje geliştirdiler. Elbette herkes böyle öneriler yapacak değil ama sorunların daha akılcı bir biçimde ele alınıp çözüm üretilmesi için bir platform olacak bu.
Türkiye için sizin gelecek öngörüleriniz neler? Umutlu musunuz?
Son on yılın performansı Türkiye’nin gelecek konusunda ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını ortaya koydu. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin kendi dinamikleri ile çok büyük hamleler yapacağına inanıyorum. Ama bir yandan da eşit derecede büyük sorunlar var. Türkiye bu kalkınma ve gelişme düzeyini sürdürecekse ki sürdürmesi gerekli, her yıl enerji ihtiyacı %10 artıyor ve enerji açığımız giderek büyüyor, bu konuda çok acil yaratıcı çözümler geliştirilmesi, güneş enerjisi, hidrolik kaynakların kullanılması lazım. Aynı şekilde rekabetin şiddetlendiği dünyada bu konumunuzu koruyabilmek için eğitime büyük önem vermek, bunu hem yaygınlaştırmak hem de kaletesini artırmak gerekir. Bunun için de yaratıcı çözümlere gereksinim var. Bu tür fikirlerin de böyle bir platformdaki tartışma ile ortaya çıkarılabileceğini düşünüyoruz.
Önümüzdeki 10-15 yıl içinde bildiğimiz hali ile gazetelerin basılı halinin kaybolacağını, bunların elektronik olarak üretilip dağıtılacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Aynı şekilde bizim planlanmış TV yayınlarının, radyoların da sonu hızla yaklaşıyor. Artık insanlar internet üzerinden seçtikleri programları istedikleri zamanda izleyebilecekler. (Bunu bugünden bile yapmaya başladılar) Burada en önemli sorun reklamlar ne olacak? Reklam yapma bir ihtiyaç, aynı zamanda bir sosyal hizmet. Bunun nansıl yapılacağı şu anda hararetle tartışılıyor. Bu gibi trendler konusunda www.gelecekgundemde.org veya www.futureagenda.org sitelerine girerseniz herkesi ilgilendirecek birçok konuda trendlerdeki değişimler konusundaki kestirimleri bulmak, bunlar üzerine fikir yürütmek, yapılmakta olan tartışmalara katılmak da mümkün.
Bu programda kimleri izleyeceğiz?
Kendi alanın çok önemli işlere imza atmış, gelecek konusunda kafa yoran çeşitli isimleri izleyeceksiniz. Hemen size birkaç tanesini sayalım: Pegasus YK Başkanı Ali Sabancı; Brightwell YK Başkanı Alphan Manas; Ozyegin University YK Başkanı Husnu Ozyeğin; Acıbadem Sağlık Grubu YK Başkanı Mehmet Ali Aydınlar; MAP YK Başkanı Erkut Yucaoğlu; IKSV YK Başkanı Bülent Eczacıbaşı; Hürriyet YK Başkanı Vuslat Doğan Sabancı; Akbank YK Başkanı Suzan Sabancı Dinçer; Coca Cola YK ve İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent; WWF Turkey YK Başkanı Akın Öngör; İş Bankası YK Başkanı Ersin Özince; Akfen holding YK Başkanı Hamdi Akın; KAGİDER eski YK Başkanı Gülseren Onanç; TÜSIAD YK Başkanı Ümit Boyner; Garanti Bankası YK Başkanı Ferit Şahenk
Bu dizi ileride üniversitelerdeki, meslek kuruluşlarındaki çalışmalarla da devam edecek.