Bu uygulamanın her telefonda olması lazım
7TP Bilişim, Türkiye’de ilk olan, erişilebilir, yaygın, bilimsel testten geçmiş ‘7TP Deprem Erken Uyarı Sistemi ve Uygulaması’nı tanıttı. Sistem, fay üzerindeki hareket algılayıcı istasyonlarla öncü deprem dalgasını tespit ediyor ve bir saniye içinde akıllı telefonlara 25 saniye öncesine kadar alarm gönderiyor.
Yutto’nun (Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi) düzenlediği ‘2017-7 Tepe, Yeni Fikir’ yarışmasında ödül alan ve halen doktora yaptığı üniversitede çalışmalarını sürdüren 7TP Bilişim firmasının kurucusu Alper Göknar, Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara’ya kıyısı olan yaklaşık 200 km.’lik hattı boyunca; Mudanya-Çınarcık-Yalova hattından başlayarak; Adalar-Büyükçekmece-Tekirdağ kıyı şeridi boyunca en yüksek riskli bölgelerde hassas ve gelişmiş P-Dalgası algılama sensör istasyonları kurduklarını belirtti.
Vatan Gazetesi'nde yer alan haberde, istasyonların ihtiyaca göre fiber, uydu-net, veya GSM hatları üzerinden, en az 2 farklı bağlantı ile ana sunuculara kesintisiz bilgi gönderdiğini kaydeden Göknar, “Kurduğumuz teknolojik altyapıyı, bir cep telefonu uygulamasına entegre ederek, ‘umudu’ erişilebilir hale getirdik. Deprem erken uyarı alarmına biz ‘hayat kurtaran saniyeler’ diyoruz. Bir deprem olduğunda, en basit anlatımıyla, nasıl suya atılan bir taş merkezden dışarıya doğru dalgalar oluşturuyorsa, önce sesten 20 kat hızla ilerleyen ve P-dalgası olarak adlandırılan öncül yüzey dalgası yayılıyor. Aynı anda, ama daha yavaş ve bizlerin deprem olarak adlandırdığı, yer yüzeyinde dalgalanma yaratarak ilerleyen yıkıcı ikincil dalga, S-dalgası geliyor. İşte fay hatlarına kurduğumuz istasyonlardaki sensörler, sesten 20 kat daha hızla hareket eden bu öncül P-dalgasını algılayıp, milisaniyeler içinde analiz ediyor ve merkezi sunuculara iletiyor. Sunucular, uygulamanın bulunduğu telefonlara istasyonlarda ölçülen şiddete göre mesaj veya sesli ve görüntülü alarm uyarısı gönderiyor. Böylece, yıkıcı ikincil S-Dalgası vurmadan hayat kurtaran süreleri kazanıyoruz” dedi. Göknar, uygulamanın ‘Sevdiklerim nerede?’ özelliğiyle de kullanıcıların ailesinin ya da arkadaşlarının ne durumda olduklarını görebileceğini söyledi. Göknar, istasyon ağını Bursa, Çanakkale, Manisa, Aydın, İzmir ve Bodrum’a taşıyacaklarını kaydetti.
‘En kötü senaryoya göre büyüklüğü 7.7’ye varabilir’
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Başkanı Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Yabancı ve yerli yer bilimcilerinin ortak fikri; gelecekte Marmara Denizi içerisinde 7’den büyük bir deprem olabileceği ve beraberinde yıkıcı bir tsunami dalgası oluşabilir. En kötü senaryoya göre deprem büyüklüğü 7.7’ye bile varabilir” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Afet ve AFAD tarafından düzenlenen “İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı”nın açılış konuşmasını yapan Prof. Ersoy, olası İstanbul depremine dikkat çekerek, “Marmara’daki deprem sorunu bir milli güvenlik sorunu gibi el alınmalıdır” dedi. Ersoy’un ardından söz alan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, AFAD’ın tek başına çok fazla “Türkiye ve İstanbul afetlere hazır mı?” sorusuyla muhatap olduğunu belirterek,
“Bu soru tek başına AFAD’ın cevaplayabileceği bir şey değil. Bu soru İstanbul’da yaşayan her bireyle, her bir kurumla, özel sektörle, hep beraber açıklamamız gereken bir soru. AFAD olarak müdahale konusundaki kapasitemizi 1999 yılına göre çok ileriye taşıdık, çok iyi bir yere geldik. Ancak afet yönetimi dediğimiz şey sadece arama, kurtarmadan ibaret değil. Kentsel dönüşüm, şehirlerin dönüşümü, bireylerin eğitim, ilkyardımın yaygınlaştırılması ulaşımın sağlanması gibi konular tamam olduğunda ancak o zaman tam olarak hazırız diyebiliriz” dedi.
Sultanahmet’te ‘99 depremi anması var
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD); DASK, Türk Kızılayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi gibi kuruluşların da katılımıyla Sultanahmet Meydanı’nda, bu akşam “99 Marmara Depremi Anma Etkinlikleri” gerçekleştirecek. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketinde kaybedilenler anılacak. Depremin 19. yıl dönümünde, afetten alınan dersler, depreme ve afetlere hazırlık çalışmaları kamuoyu ile paylaşılacak ve geleceğe nasıl güven içinde bakılabileceği değerlendirilecek.
AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, basın mensuplarıyla bir araya gelecek. Zaman tüneli çadırı, afet simülasyon tırı gezilebilecek. Köpekli arama gösterileri gerçekleştirilecek. Çocuklar için tırmanma parkurunun bulunduğu etkinlik alanında, Kızılay kan bağışı ve ikram tırı da etkinliklerde yer alacak. AFAD’ın arama kurtarma araçlarının tanıtımı yapılacak. Ayrıca AFAD, DASK ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de deprem konusunda hazırladığı stantlar gezilebilecek. Bugün saat 20.00’de başlayacak etkinlikler depremin gerçekleştiği 03.02’de siren çalınması, saygı duruşu ve hatim duasıyla sona erecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları