İşte mavi elmasların sırrı
Nadir bulunan mavi elmaslarla ilgili merak edilen sorunun yanıtı bulundu.
Elmaslar, kristal denilen sert, açık saf bir karbon türüdür. Aşırı sıcaklık ve basınç altında oluşurlar. Yapılan araştırmaların sonuçları ise nadir bulunan mavi elmasların, uzun zaman önce deniz tabanının bir parçası olduğu, su taşıyan minerallerle birlikte kristalleştiğini söylüyor. Ancak bu mineraller, Dünya yüzeyini şekillendiren büyük tektonik plakaların hareketi sırasında daha derinlere doğru itildiğinden şimdiye kadar ortaya çıkmamıştı.
Bilim insanları bu elmasların mavi renklerini, bor elementinden aldığını zaten biliyorlardı. Bilinmeyen ise tam olarak nereden geldikleri yönündeydi. Bilim insanları mavi elmasların alt manto adı verilen kısımda, dünyanın en az 660 kilometre altında oluştuğunu buldu. Çalışma, borun bir zamanlar okyanus suyunda bol miktarda bulunduğunu ancak bir süre sonra deniz tabanına itildiğini söylüyor. Milyonlarca yıl boyunca bor, yeraltına doğru ilerlemeye devam ettiğinden mavi elmaslar günyüzüne çıkmadı.
Bütün elmasların yaklaşık yüzde 99'u yeraltında, 150 ila 200 kilometre arasında bir yerde. Mavi elmaslar ise bunun üç katından fazla derinlikte yer alıyor.
Carnegie Bilim Enstitüsü'nden jeokimyası Steven Shirey, mavi elmaslar için “Bu elmaslar, şimdiye kadar en derinde bulunanlar arasındadır” diye konuştu.
2016'da 42 mavi elmas 25 milyon dolara satılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz