Meteor düşmesi sonucu ne olur? İstanbul ve İzmir'e göktaşı mı düştü? Perseid meteor yağmuru nerede?
Türkiye'nin batısındaki neredeyse tüm şehirlerde gökyüzü yaklaşık 2 saniye boyunca aydınlandı. Bu aydınlanma sonucunda İstanbul ve İzmir'e meteor mu düştü? sorusu araştırıldı. Atmosfere giren bir meteorun yanmasıyla oluşan bu aydınlık, şu anda devam eden Perseid meteor yağmurunun bir parçasıydı. Peki ama Meteor düşmesi sonucu ne olur? İstanbul ve İzmir'e meteor mu düştü?
Meteor düşmesi sonucu ne olur? İstanbul ve İzmir'e meteor mu düştü? soruları Perseid meteor yağmurunun gerçekleşmesiyle gündeme geldi. Her yıl düzenli olarak gerçekleşen Perseid meteor yağmuru, bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde zirve yapmıştı. Ancak Perseid meteor yağmuru etkisini devam ettiriyor ve 20 Ağustos tarihine kadar da devam edecek. Peki ama Meteor düşmesi sonucu ne olur? İstanbul ve İzmir'e meteor mu düştü? Perseid meteor yağmuru nerede?
İstanbul ve İzmir'e meteor mu düştü? Perseid meteor yağmuru nerede?
İstanbul ve İzmir'e meteor düştü mü? sorusu sosyal medyada paylaşılan görüntüler ile merak edildi. Binlerce kullanıcı arasında yapılan yorumlarda İstanbul ve İzmir'e meteor düştüğünün konuşulmasıyla birlikte insanlar arama motorlarında konu hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Gerçekleşen doğa olayı Türkiye'nin batısındaki bütün illerde görüldü.
Kayseri Bilim Merkezi ile Erciyes AŞ tarafından Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapı'da gerçekleştirilen "Erciyes'te Görsel Şölen Var" adlı etkinlikte, gökyüzü meraklısı çok sayıda insan bir araya geldi.
Erciyes'teki gözlem öncesi katılımcılar, Kayseri Bilim Merkezi'ndeki Türkiye'nin en büyük kubbesine sahip planetaryumda (gökevi) yıldızlar, gezegenler ve diğer gökcisimlerinin evrendeki hareketlerini gerçeğe yakın olarak izledi.
Bilim Merkezi'ndeki eğitim sonrası çocuk katılımcılar taş boyama, güneş saati atölyesi gibi çeşitli faaliyetlere katıldı.
Eğitimin ardından kimi katılımcılar Bilim Merkezi önünden kaldırılan servislerle kimileri de kendi araçlarıyla Erciyes Dağı'na ulaştı.
Burada ışık kirliliğinden uzakta gökyüzünü gözlemleyen katılımcılar, teleferiklerle Erciyes'in 2 bin 650 metre yüksekliğine çıktı.
Çok yoğun ilgi gören etkinlikte kimi vatandaşlar çadır kurarak kimileri yanlarında getirdikleri minderlere uzanarak gökyüzündeki görsel şöleni izledi.
Perseid meteor yağmurunu izlemek için Şanlıurfa, Ankara, Zonguldak, İzmir, Eskişehir, Çanakkale, İstanbul, Kütahya gibi pek çok farklı il ve ilçeden yaklaşık bin kişi, ışık kirliliğinin az olduğu Karacabey sahiline geldi.
Geçen ay Neowise kuyruklu yıldızını görüntüleyen doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, bu kez Perseid meteor yağmuru için etkinlik düzenledi. Sosyal medya üzerinden çağrıda bulunan Tüydeş, Perseid meteor yağmurunu birlikte izlemek için vatandaşları Bursa'nın Karacabey ilçesindeki sahile davet etti. Bursa'nın Karacabey ilçesine farklı illerden gelen yaklaşık bin kişi, gökyüzü gözlemcilerinin merakla beklediği Perseid meteor yağmurunu izleme keyfini yaşadı.
Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen etkinlikte, Perseid meteor yağmuru ile birlikte gökyüzü gözlemlendi. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı etkinlik, gece geç saatlere kadar sürdü. Gökyüzünün etkileyici görüntüsüne şahitlik eden vatandaşlar, keyifli vakit geçirdi. Bazı aileler de bebekleriyle birlikte görsel şölene eşlik etti.
Meteor düşmesi sonucu ne olur?
Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesnekuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Bütün bunlar dış uzaydan herhangi bir gezegene veya dünya'nın atmosferine girer ve genellikle de yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışırlar.
Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir.
Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.
Gök taşları, Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük gök taşları atmosferde gözlenebilir. Düzenli olarak her sene gerçekleşen meteor yağmurları bulunmaktadır. Bu yağmurlardan en çok bilineni ise Perseid yağmurudur.
Gözlendiği sırada atmosfere ve dünya'ya çarpmayı teğet geçen göktaşlarına meteor kayması denir. Diğer hepsi meteorit bulguları olarak bilinir. Nisan 2016 itibarı ile, dünyada kayıtlara geçmiş 1140 kayma gerçekleşmiştir. 38,660'dan fazla iyi belgelenmiş meteorit bulgusu olmuştur.
Gök taşları geleneksel olarak 3 geniş kategoride incelenir: taşlı göktaşları kayalardan oluşur. Bunlar genelde silikattan meydana gelir; demir göktaşları daha çok metalik demir-nikel alaşımından meydana gelir; ve taşlı-demir göktaşları hem metal hem de kaya materyali içerir.
Modern sınıflandırmalar, göktaşlarını yapılarına, kimyasal ve izotopik bileşenlerine ve içerdiği minerale göre çeşitli gruplara ayırmaktadır: 2 mm'den küçük olan göktaşları mikrometeor olarak adlandırılır. Dünya dışı göktaşları atmosfer ile bağlı kalmadan diğer gök cisimlerine etki yapan nesnelerdir. Ay'da veya Mars'ta bulunurlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yay burcunda yeni ayın burçlara etkileri neler? Yeni ay ne zaman, saat kaçta?
Süper Dolunay saati ve tarihi 2024: 16 Kasım Dolunay’ın burçlara etkileri! Süper Dolunay burçları nasıl etkileyecek?
Ekim 2024 Dolunayı Ne Zaman, Saat Kaçta? Dolunayın Burçlara Etkisi!
8 Ekim Hangi Burç? 8 Ekim’de Doğanlar ile İlgili Bilgiler
2 Ekim 2024 Güneş Tutulmasının Burçlara Etkileri: Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?