hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dışarı çıkılır mı? Güneş tutulmasında deprem olur mu? 25 Ekim 2022 Güneş tutulması ve bugün deprem olasılığı!

    Dışarı çıkılır mı Güneş tutulmasında deprem olur mu 25 Ekim 2022 Güneş tutulması ve bugün deprem olasılığı
    expand

    2022 yılında yaşanacak olan güneş tutulması merak ediliyor. Uzmanların 'Çıplak gözle bakmayın' şeklinde uyarılar geçtiği 25 Ekim Güneş tutulmasıyla ilgili pek çok söylem hakim. Peki ama Güneş tutulmasında deprem olur mu? İşte 25 Ekim 2022 Güneş tutulması ve deprem olasılığı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneş tutulmasının bu yıl ikincisi yaşanıyor. Birçok ülkeden gözlenecek olan Güneş tutulması doğa olayı olarak dikkat çekiyor. Güneş tutulmasının etkileri ise en merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki ama 2022 güneş tutulmasıyla ilgili bu yıl hangi iddialar mevcut? Birçok astroloğa göre güneş tutulmasında çeşitli olaylar yaşanabilir. Peki ama güneş tutulmasının etkileri neler olacak?

    25 EKİM GÜNEŞ TUTULMASI VE DEPREM OLASILIĞI

    Ay'ın hareketleri sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ile Ay'ın Güneş'i kısmen veya tamamen örtmesi ile meydana geliyor.  Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 25 Ekim'de Türkiye'den de görülecek Güneş tutulmasının fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirdi. 

    "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa' diyorlar" diye sözlerine başlayan Prof. Görür, "Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin asıl kaynağının yerin içi olduğunu belirterek, “Batı Anadolu da yaklaşık 26-30 km, Doğu Anadolu da ise yaklaşık 35-45 km. derinde yüzer yuvar dediğimiz eriyik bir katman var. Bunun içinde çevrim akımları döner. Bunların üstteki katmanı kırması sonucu deprem oluşur. Yani uzaysal olaylar deprem yaratmaz. Hatta 2006’da güneş tutulmasının net gözlendiği Niksar-Reşadiye’de Kuzey Anadolu fay kırığı üzerinde ölçümler yaptık ve tutulmanın deprem üzerine hiçbir etkisi olmadığına bizzat şahit olduk. Dünyada sadece 1 yılda bir buçuk milyar deprem olmaktadır, bunun illa bir ikisi tutulmalara denk geliyordur” diyor. Peki, ay tutulmasının ‘gel-git’ yarattığı biliniyor. Denizlerin çekilmesine neden olan bu güç tabakayı etkilemez mi? ‘Olabilir’ diyor Prof. Dr. Ercan ama ile bağlıyor: “Bu çekim ‘deprem’ değil olsa olsa ‘depremcik’ yaratır. Ve bu da ancak 2, 3 büyüklüğünde olur, büyük depremi tetiklemez. Dolayısıyla söylentiler ‘efsanedir. Kanıtlanmamış bilgi bilim değildir, tersini söyleyen de jeo-fizikçi değildir.”

    GÜNEŞ TUTULMASININ BURÇLARA ETKİSİ

    Astrolojide "yeniden başlamak" anlamına gelen Güneş Tutulması, sabit burçları etkileyeceğe benziyor. Akrep burcunda gerçekleşecek olan tutulmaya kısa bir süre kaldı. Akrep burcunda güneş tutulması, sonlanan, duraklayan ve tükenen ilişkilerin, parasal krizlerin, güçlü ve yoğun duyguların simgesi olarak biliniyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow