hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 Şubat Kuyruklu Yıldız saat kaçta görülecek? Kuyruklu Yıldız Türkiye'den görülecek mi?

    2 Şubat Kuyruklu Yıldız saat kaçta görülecek Kuyruklu Yıldız Türkiyeden görülecek mi
    expand

    Mart 2022’de Jüpiter'in yörüngesindeyken keşfedilen ve resmi adı C/2022 E3 (ZTF) olan Kuyruklu Yıldız bilim dünyasının gündemine oturdu. Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı'ndan (NASA) yapılan açıklamada, bir kuyruklu yıldız 50 bin yıl aranın ardından Dünya'ya çok yakın bir mesafeye yaklaşacak. Peki, 2 Şubat Kuyruklu Yıldız saat kaçta görülecek? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parlak yeşil bir kuyruklu yıldız, 50 bin yıl sonra ilk kez Dünya’ya yaklaşıyor ve iki yarım küre için de ayrı bir gösteri hazırlıyor. Geçtiğimiz yıl keşfedilen ve ‘Comet 2022 E3 (ZTF)’ (Kirli Kartopu) olarak adlandırılan Kuyruklu Yıldız sosyal medyada merak konusu oldu. NASA yetkilileri, buzla kaplı ziyaretçinin ilk olarak Mart 2022'de Jüpiter'in yörüngesindeyken tespit edildiğini söyledi. "Kirli kartopu" olarak adlandırılan kuyruklu yıldız, en son Neandertal (neslinin tükendiğine inanılan ilkel insanlar) döneminde Dünya'ya bu kadar yaklaşmıştı.

    KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?

    Kuyruklu Yıldız, Güneş’in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimleridir.

    2 Şubat Kuyruklu Yıldız saat kaçta görülecek Kuyruklu Yıldız Türkiyeden görülecek mi
    2 ŞUBAT KUYRUKLU YILDIZ SAAT KAÇTA GÖRÜLECEK 2023?

    NASA'nın kuyruklu yıldız ve asteroit izleme biriminden Paul Chodas ise geçen yıl gökyüzünü çok sayıda kuyruklu yıldız süslemiş olsa da, "Bu muhtemelen biraz daha büyük ve dolayısıyla biraz daha parlak görünüyor ve Dünya'nın yörüngesine biraz daha yaklaşıyor" diye konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuyruklu Yıldız'ın ufukta yükseldikçe parlaklaşması ve en iyi şekilde şafak öncesi saatlerde görülmesi bekleniyor. Şubat ayının 10'una kadar da Mars'a yakın olacak. Güney Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcileri ise gelecek aya kadar beklemek zorunda kalacak. Çarşamba günü Dünya ve Mars yörüngeleri arasında saatte 207 bin kilometre hızla ilerleyecek. Perşembe gününden itibaren dürbünle küçük bir yeşil parıltı olarak görülebilir. Bilim insanları, gök cisminin 2 Şubat'ta Dünya'ya en yakın noktada olacağını kaydediyor. Merakla beklenen yıldızın Güneş’e en yakın geçişini ise 12 Ocak’ta yaptığı kaydedilmişti. 

    KUYRUKLU YILDIZ NASIL GÖRÜLECEK?

    Dünya'ya en yakın noktada bu yıldız en parlak halinde olacak.  Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur.  NASA, ziyarete ilişkin açıklamasında, “Kuyruklu yıldızlar, tahmin edilemez olmaları ile meşhurdular. Ancak bu, aynı şekilde parlamayı sürdürürse, görülmesi kolay olacak" denildi. NASA’ya göre doğru şartlarda, çıplak gözle dahi fark edilebilecek.

    Emekli bir lise fen bilgisi öğretmeni ve astrofotoğrafçı olan Dan Bartlett, California'daki Yosemite Ulusal Parkı yakınlarında bulunan kulübesinden kuyruklu yıldızı görüntülüyor.

    Bartlett, BBC'ye, “Dürbünle veya değil, bir şey göreceksiniz. Arkadaşlarınızı bir araya getirin ve bir ömür boyu konuşacağınız bir gözlem yapın” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Planetary Society, Kuzey Yarımküre'deki teleskopsuz gözlemcilere, kuyruklu yıldızın, "gökyüzünde soluk, yeşilimsi bir leke" gibi görüneceği bilgisini veriyor.
     
    Calvin Klein Erkek Çocuk Relaxed Skater Polo Yakalı Gömlek Erkek Çocuk Siyah1.139 TLCalvin Klein TR|Patrocinado
    Satın Al 
     
    Planetary Society’ye göre kuyruklu yıldız güneş çevresindeki dönüşünü 50 bin yılda tamamlıyor ve bu nedenle “ömürde bir kez şahit olunacak bir gözlem” deniliyor.

    2 Şubat Kuyruklu Yıldız saat kaçta görülecek Kuyruklu Yıldız Türkiyeden görülecek miKUYRUKLU YILDIZ TÜRKİYE’DEN İZLENECEK Mİ?

    Posta'nın haberine göre Comet 2022 E3 isimli Kuyruklu Yıldız’ın hava koşulları uygun olursa Türkiye’den de görülebileceğini belirten astrofotoğrafçı Uygar Mitat, amatör gözlemciler için tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Havanın açık ve bulutsuz olduğu bir yer bulun.

    2- Şehir ışıklarını arkanıza alacak şekilde kuzey yönü açık ve karanlık bir yer seçin. Öncesinde keşif de yapabilirsiniz.

    3- Yabani hayvan ve diğer tehlikelere karşı güvenli yerleri seçin, ıssız yerlere tek başınıza gitmeyin.

    4- Hava çok soğuk olacak. Buna ek olarak, gece ısı farkını da göz önüne alarak kıyafet seçin.

    5- Sıcak içecek soğuk havada iyi gider. Yanınıza termosla içecek alın.

    6- Hava koşulları uygunsa çıplak gözle görebilirsiniz ancak yine de yanınıza dürbün almayı unutmayın.

    7- Stellarium, Skyview gibi gök cisimlerinin yerini anlık gösteren uygulamaları önceden telefonunuza yükleyin.

    8- Uygulamada arama kısmına ‘Comet 2022 E3 (ZTF)’ yazarak gökyüzünde bakacağınız yönü belirleyin.

    9- Uygulamanız yoksa, kuzeyde Büyük Ayı ve Küçük Ayı takımyıldızları yönüne dönün.

    10- Olabildiğince yüksek, karanlık ve kuzey yönü açık bir bölgede sabırlı bir şekilde bu tarihi ana şahitlik etmeyi bekleyin.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow