Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Atasözünün Anlamı Nedir? Kısaca Açıklaması Ve Örnek Cümle…
Osmanlı Devletinin ilk yıllarından beri kullanılmakta olan üzüm üzüme baka baka kararır, en eski atasözlerimizden biridir. Bu atasözünde, insanın bulunduğu ortamın ve arkadaş çevresinin ne kadar mühim olduğu vurgulanır. Bir kişinin bulunduğu ortam ve birlikte vakit geçirdiği kişiler, hem karakterini hem de davranışlarını büyük oranda etkiler. Üzüm üzüme baka baka kararır atasözü de bu anlamda söylenmiş bir sözdür.
Üzüm üzüme baka baka kararır atasözü, birlikte vakit geçirilen kişilerin, insanın hem karakterini hem de davranışlarını etkilediği anlamına gelir. Bu kişiler arkadaşlar, yakın akrabalar ve komşular olabilir. Birlikte vakit geçirilen kişiler, zamanla birbirlerinin huylarını ve alışkanlıklarını edinirler. Bu alışkanlıklar iyi de olabilir kötü de. Bu nedenle kişinin arkadaş seçimlerinde son derece hassas ve özenli davranması gerekir. Kötü arkadaş seçimi, sonrasında pişman olunacak birçok şeye yol açabilir. Bireyin yakın çevresi kaliteli vakit geçirebileceği insanlardan oluşuyorsa, o zaman söz konusu etkileşim olumlu yönde olur. Kötü alışkanlıkları olan ve zaman kaybına yol açan kişilerden ise uzak durulmalıdır. Bu kişiler ilk bakışta eğlenceli gibi görünse de iyi gün dostudurlar. Sadece menfaat için yapılan arkadaşlıklar er ya da geç kötü bir şekilde sonuçlanır.
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Atasözünün Anlamı Nedir?
Her insan ne kadar özgür olursa olsun, çevresindeki olaylardan ve kişilerden etkilenir. Üzüm üzüme baka baka kararır atasözü ile bir arada olan insanların birbirlerinden iyi ya da kötü yönde etkileneceği vurgulanır.
Örneğin bir kişinin yakın çevresinde çalışkan, sorumluluk sahibi ve disiplinli insanlar var ise, o kişi çevresindeki insanlardan feyz alır. Onlar gibi sorumluluklarının bilincinde olur.
Yine aynı şekilde, kötü huylara ve alışkanlıklara sahip olan kişilerle vakit geçiren kişiler, ister istemez onların huylarını kapar. Üzüm üzüme bakarak kararır atasözünde anlatılmak istenen şudur: İyi özellikler beraberinde daha fazla iyiliği, Kötü huylar ise daha fazla kötülüğü getirir. Bu nedenle kişi birlikte vakit geçireceği kişileri çok iyi seçmeli, sadece örnek davranışlar sergileyen kişilerle arkadaş olmalıdır.
İnsan, zamanını örnek alacağı kişilerle geçirmeli ve kötü alışkanlıklara sahip insanlardan uzak durmalıdır. Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünde, aynı zamanda arkadaş seçiminin ne kadar önemli olduğunu vurgulanır.
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır ile Yakın Anlamlı Olan Atasözleri
1- Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim
2- Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş
3- Al birini vur ötekine
4- Bozacının şahidi şıracı
5- Körle yatan şaşı kalkar
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı