hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YSK seçmen sorgulama yapacaklar dikkat! Son gün 26 Şubat

    YSK seçmen sorgulama yapacaklar dikkat Son gün 26 Şubat
    expand

    Seçmen sorgulama işlemi yapılması için tanınan sürede sona geliniyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 18 Şubat 2017 tarihinde başlatılan seçmen sorgulama işlemi 26 Şubat 2017'de sona erecek. Vatandaşlar bu işlemi yaparak seçmen kayıtlarının bulunup, bulunmadığını ve hangi bölgede oy kullanacağını öğrenebilecek. Bu işlemin ardından kaydı bulunmayanlar yahut, başka bir adreste seçmen kaydı bulunanlar gerekli düzenlemeyi belirlenen tarihlerde yapabilecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YSK seçmen sorgulama işlemi 18 Şubat 2017 Cumartesi günü başladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen listelerini Başkanlık sistemi referandumu öncesinde vatandaşların erişimine açtı. 16 Nisan 2017'de yapılacak referandum öncesinde seçmenlerin kayıtlarını kontrol edebilmeleri için listeler paylaşıldı. YSK seçmen sorgulama sonucunda seçmen adresi ikamet ettiği adresten farklı bir adreste seçmen olarak görülen vatandaşlar, belirlenen tarihlerde bu konuda düzenleme yaptırabilecekler. Yurttaşlar YSK seçmen sorgulamalarını YSK internet sitesinden ya da e-Devlet Kapısı'ndan gerçekleştirebilecekler. Peki seçmen listesi sorgulama nasıl yapılıyor? Seçmen kaydınız yoksa neler yapmanız gerekiyor? Bu soruların ve merak edilen diğer sorularınızın yanıtını haberimizden öğrenebilirsiniz.

    Seçmen listesi sorgulama nasıl yapılıyor?

    Seçmen sorgulama işlemini yapmak isteyenler bu işlemi internetten gerçekleştirebiliyor. Bunun için iki adresten faydalanmak mümkün. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesi ve e-Devlet Kapısı'ndan yararlanarak YSK seçmen sorgulama yapılabilecek. Şimdi her iki seçenekten nasıl sorgulama yapacağınıza değineceğiz.

    YSK seçmen sorgulama

    İlk olarak YSK'nın internet sitesini ele alalım. Buradan seçmen sorgulama yapmak isteyenler;

    • Öncelikle Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesine (www.ysk.gov.tr) adresine girin.
    • Ardından ana sayfanın alt kısmında yer alan "Seçmen İşlemleri" butonuna tıklayın.
    • Açılan sayfada karşınıza "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" ve "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" olmak üzere iki seçenek çıkacak.
    • Eğer yurt içinde ikamet ediyorsanız "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" seçeneğini,
    • Yurt dışında ikamet ediyorsanız ise "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" seçeneğini seçin.
    • Daha sonra açılan ekranda "Sorgulama Tipi" seçimini yapın. (T.C. Nüfus Cüzdanı ya da T.C. Kimlik Kartı)
    • Ardından "Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No" bilgilerini doğru şekilde girin.
    • Son olarak "Resim Doğrulama"nızı yapın ve "Sorgula" butonuna tıklayın. Böylece seçmen kaydınızın olup olmadığını öğrenmiş olacaksınız.

    YSK'dan seçmen kaydı sorgulamak için tıklayın

    YSK seçmen sorgulama yapacaklar dikkat Son gün 26 Şubat

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    e-Devlet seçmen sorgulama

    İkinci seçenek olarak seçmen sorgulama işleminizi e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet Kapısı'ndan seçmen sorgulama yapmak için;

    • Önce "www.turkiye.gov.tr" adresine gidin.
    • Sayfanın üst kısmında yer alan "Sisteme Giriş" butonuna tıklayın ve T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet'te giriş yapın.
    • Sisteme giriş yaptıktan sonra; isterseniz e-Hizmetler bölümünden, dilerseniz arama bölümünden "Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı"nı bulun.
    • Bu kurum altında "Yurt Dışı Seçmen Kaydı Sorgulama" ve "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" hizmetlerini göreceksiniz. Bunlardan size uygun olanını seçin.
    • Böylece seçmen kaydınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

    e-Devlet'ten seçmen kaydı sorgulamak için tıklayın

    Seçmen kaydınız yoksa...

    Diyelim ki YSK seçmen sorgulama işlemini yaptınız ve seçmen kaydınızın olmadığını gördünüz. Yahut bulunduğunuz bölgeyi değiştirmek istiyorsunuz. Bu durumda Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için 26 Şubat 2017 Pazar gününe kadar yasal süre verildi. Eğer bu süre içerisinde gerekli işlemleri yapmamanız halinde referandumda oy kullanamazsınız.

    Nüfus Müdürlüğüne başvururken gereken belgeler nelerdir?

    Nüfus Müdürlüğüne yapacağınız başvurularda, adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor. Bundan sonra Nüfus Müdürlüğünden size tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği verilecektir. Size verilen bu formu ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeniz gerekiyor.

    Referandumda kaç seçmen oy kullanabilecek?

    Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurt dışı seçmenleri ne zaman oy kullanabilecek?

    Türkiye'de referandum 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. Ancak yurt dışı seçmenleri daha erken tarihte oy kullanmaya başlayacaklar. Yurt dışında temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart-9 Nisan 2017 tarihleri arasında, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart-16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

    Pusulalar hangi renkte olacak?

    Referandumda pusulalarda iki renk kullanılacak. Beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi partiler Sandık Kuruluna üye verebilecek?

    16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak referandumda Sandık Kuruluna üye verebilecek siyasi partiler şöyle: 1- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 2- Anavatan Partisi (ANAP), 3- Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 4- Büyük Birlik Partisi (BBP), 5- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7- Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), 8- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 9- Saadet Partisi (SP), 10- Vatan Partisi (VP).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow