Taşeronda son durum: Bakan Müezzinoğlu'dan taşerona kadro açıklaması
Taşeron işçi olarak çalışan vatandaşların kadro için bekleyişleri devam ediyor. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçimlerin ardından taşerona kadro konusunda başlatılan çalışmalardan henüz bir ses çıkmaması, hükümetin bu konuda somut bir adım atmaması, vatandaşlarda hayal kırıklığı yarattı. İşçiler merakla, "Taşerona kadro verilecek mi?" sorusuna yanıt ararken, beklenen yanıt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi.
Taşeron işçiler kadro konusunda beklemeye devam ediyor. Her seçim döneminde gündeme gelen taşeron işçiler, son seçimlerin ardında başlayan taşerona kadro çalışmasından bir ses çıkmaması, somut bir adım atılmamasından dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Bir adım atılmaması sonrasında taşeron çalışanlar merakla bu konuda atılacak adımları takip ederken, beklenen açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptı. Taşeron konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Müezzinoğlu, bu yıl içerisinde beklentilerin karşılanacağını ifade etti.
Taşerona kadro sorunu bu yıl bitecek
Taşerona kadro verilmesi konusunda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Devlette şuanda birçok alanda birbirinden ayrılmış sınıflarda çalışanlar var. Biz, taşeron veya sözleşmeli veya başka bir isimle çalışan tüm kesimlerin aynı çatı altında değerlendirlmesini arzu ediyoruz. Bir bütüncül yapı oluşturacağız. Çalıştaylarımız devam ediyor. Taşeron kardeşlerimiz bir süre daha sabır göstersinler, bu sene çözülecek." dedi.
Bakan Ahmet Arslan'dan taşeron açıklaması
Taşeron işçiler konusunda en son açıklama Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan geldi. 7 Şubat Dünya İnternet Günü ve Güvenli İnternet Merkezi Tanıtım Programı açılışında konuşan Bakan Ahmet Arslan, basın mensuplarından PTT'de çalışan taşeron işçilerin durumunun ne olacağı şeklindeki soruyu yanıtsız bırakmadı. Taşeron işçilerin istihdamı için gerekli çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Arslan, "Hükümet olarak bu çalışmaları son aşamaya getirdik. Maliye Bakanlığımız nihai ayrıntıları çalışıyor. Bu ayrıntılar bittikten sonra bunu açıklayıp gereğini yapacağız." ifadelerini kullandı.
Daha önce Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bir gazeteciden gelen soru üzerine taşerona kadro konusunda açıklamalarda bulunmuş, "Taşeron ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu konu netleştiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Emeklilere promosyon hakkında ise özel bankalar ile görüşmelerimiz devam ediyor" şeklinde konuşmuştu.
Taşeron işçilerin kadroya geçişi nasıl yapılacak?
Seçim sonrasında taşerona kadro konusunda yapılan planda 1 Kasım 2015'ten önce kamu kurumlarında çalışıyor olması gerekiyor. Burada kişilerin devlet memuru olmaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca 65 yaşını dolduran ve emekliliğe hak kazananlar da taşerona kadro düzenlemesinden yararlanamayacak.
12 ay boyunca tam zamanlı çalışan işçiler kapsama alınacak ve yasa çıktıktan sonra 1 ay içerisinde kendi kurumuna başvuru yapabilecek. Başvurunun ardından ilgili kurumlar şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek. Adayların güvenlik araştırmaları yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak. Yapılacak sınavdan geçenler pozisyonlara atanabilecek.
Taşeron işçiler kadroya alındıklarında taşeronda yaptıkları işleri yapmaya devam edecekler. Görevlerinde bir değişiklik olmayacak. Özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek personellerle üçer yıllık sözleşme imzalanacak. Sürenin tamamlanmasının ardından sözleşme üç yıl daha yenilenecek.
Özel Sözleşmeli Personel nedir?
Taşeron işçilere yapılacak düzenlemede yeni bir çalıştırma modeli ortaya çıkarıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırmasına tabi olmayacak 'Özel Sözleşmeli Personel'ler, işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir çalışma modeli olarak karşımıza çıkacak. Özel Sözleşmeli Personeller için aranacak şartlar, uygulanacak sınav, ödenecek ücret, 3 yılı geçmemek suretiyle yapılacak sözleşme süreleri, bu sözleşmelerin usul ve şartları, diğer hususlarla birlikte Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
Bu personeller; Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyonlarda çalışacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek. Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak. Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.
Hak ve maaşlar nasıl olacak?
Özel Sözleşmeli Personel düzenlemesine tabi olacak işçilerin taşeron işçilerle maaş ve özlük haklarının değişmesi beklenmiyor. Bu personellerin sözleşmeleri 3 yıllık aralıklarla yenilenecek. Öte yandan devlet memuru kadrosuna ise alınmayacaklar. Burada aynı haklarla devam eden işçilerin maaş ve hakları firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecek. Özel Sözleşmeli Personeller için; 01.01.2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak, 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde “sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı” kadar arttırılarak güncellenecek, 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak, ihale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?