Taşeronda son durum: Taşerona kadro kimleri kapsıyor?
Taşerona kadro konusunda artık sona gelindi. Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen taşeron işçiler hükümetten gelen açıklama ile rahat bir nefes aldı. Hükümetten gelen açıklamada taşeron işçilerin kadroya alınacağı belirtilirken, bu düzenlemenin suistimal edilmemesi için düzenleme belli kriterlere bağlandı. Artık düzenlemenin TBMM'ye taşınması bekleniyor. Son açıklamalara göre işçilerin kadroya geçişleri KHK ile yapılacak. Taşeron işçilerin en çok merak ettikleri ise KİT'lerin durumunu ve kimlerin kadroya alınacağı...
Kadro bekleyen taşeron işçiler ve bu düzenlemeden etkilenenler kadro düzenlemesini merakla bekliyor. Taşerona kadro konusu uzun zamandır ülke gündeminin en önemli meselelerinden biri olurken, beklenen taşeron açıklaması hükümetten geldi. Yapılan açıklamalara göre taşeron işçilerin kadroya geçmeleri kesinleşti ancak bu noktada taşeron düzenlemesinin suistimal edilmemesi için belli kriterlerin uygulanmasına karar verildi. Öncelikle 2017'nin son günlerine gelindiği için TBMM'de gündem hayli yoğun ve ardından ise Meclis tatile girecek. Hükümet taşeron yasasını yıl başından geçirmek istiyor. Bu durumda taşeron KHK ile kadroya alınabilir ancak muhalefet konunun Meclis'te görüşülerek işçiler için en iyi haliyle yasalaşmasını istiyor. Vatandaşlar ise KİT'lerin düzenleme kapsamında olup olmayacağı gibi pek çok soruya yanıt arıyor. İşte taşeronda son durum ve düzenleme konusunda merak edilen detaylar ve açıklamalar...
Düzenleme kimler kapsayacak?
Taşeron işçilere kadro için yapılan düzenlemede kritik tarih 4 Aralık 2017 olarak belirlendi. Başbakan Binali Yıldırım'ın taşerona kadro müjdesini verdiği bu tarihte çalışan işçiler kadroya alınacak. Burada kamuya kolay yoldan geçişi önlemek hedefleniyor. Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli idareler, üniversiteler, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/D maddesi kapsamına alınacaklar. Bunun dışında kalan taşeron işçiler ise kadroya alınmayacak. Öte yandan belediyelerde görev yapan taşeron çalışanlar yeni iktisadi teşekküllerde işçi olarak isthidam edilecekler. 4C kapsamındakiler 4B kapsamına alınacak, mevsimlik çalışan işçilerin ise çalışma süresi düzenlenerek uzatılacak.
Bekir Bozdağ'dan taşeron açıklaması
Konu hakkında açıklamalarda buluan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Şu anda yapılan taslak çalışmaya göre merkezi yönetimde genel ve özel bütçe kapsamında olan idareler ile denetleyici ve düzenleyici kurumlar da çalışanlar bunlar sürekli kadroya alınıyorlar. Yani kadrolu işçi durumuna geçiyorlar. Ayrıca özel idare ve belediyelerde çalışanlar ise yerel yönetimler diyelim özel idarelerin ve belediyelerin bünyesinde kurulacak iktisadi teşekküller bünyesinde çalıştırılacaklar. Dolayısıyla onlar da onun bünyesi içerisinde bir kadrolu çalışma imkanı elde etmiş olacaklar. Bu yaklaşık 950 bin kişiye tekabül ediyor. Ayrıca mevsimlik işçiler var şu anda. 5 ay 29 gün çalışıyorlar. Bu mevsimlik işçilerin 9 aya kadar çalışmasına imkan getiriyor. Bu büyük bir iyileştirme onlar için. Bir de 4C’li olarak bildiğimiz çalışanlarımız var. 4C’li olarak çalışanlarımızın tamamı da 4B’ye alınıyor ve 4C’li çalışmaya son verilmiş oluyor. Bu demin de ifade ettiğim gibi yaklaşık 950 bin kişiyi ilgilendiriyor. 4 Aralık’ta çalışan herkesi kapsıyor bu. 4 Aralık itibarıyla çalışan, açıklandığı gün çalışan herkesi kapsıyor. İzinde varsa izindekini de, askerde varsa askerdekini de kapsadığı gibi, eğitim şartına bakılmayacak, yaş şartına bakılmayacak asıl iş yardımcı iş ayrımına bakılmayacak. 4 Aralık günü işte olan herkes daha sonra çıkarılmış olması bile bunu değiştirmiyor, 4 Aralık günü işte olan herkes bundan yararlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde taşeron da ve alt işveren de çalışan işçiler de bundan yararlanacak. Onlar da daimi işçi kadrosuna geçmiş olacak” dedi.
Bakan Sarıeroğlu'ndan 5 Aralık taşeron açıklaması
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Sarıeroğlu: “Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.”
Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." dedi.
Sarıeroğlu, Mecliste gazetecilerin taşeron düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.Uzun süren çalışmalar sonucunda toplam 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir karar alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz." diye konuştu.
Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı.
Mevsimlik geçici işçilerin yıllardır var olan taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, "5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu. Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." açıklamasında bulundu.
Taşerona kadro düzenlemesinin detayları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bir televizyon programında taşerona kadroyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.
İşte o açıklamalar:
Ben kendi ekibime de teşekkür etmek istiyorum. 900 bin kişiyi kapsıyor. 4 aşamalı olarak anlatabiliriz yapacağımız çalışmaları. Yasal düzenlememizi de en kısa zamanda düzenleyeceğiz. Meclis yemininde yasal mevzuatımızı ortaya koyacağız.
Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen tüm taşerondaki işçi kardeşlerimizi, hiçbir şart olmadan 657 sayılı devlet memurları kanunumuzun 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçişlerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz.
Diğer taraftan belediye ve il özel idarelerimizde çalışan kardeşlerimiz var. Onların da istihdamlarını sağlayacağız.
Geçici mevsimlik işçilerimiz de üçüncü aşamada.
Onlar için büyük bir müjde şeklindeydi. 5 ay 29 gün çalışıyor bu işçilerimiz. Şeker fabrikalarında, ÇAYKUR'da, ormanlarda, yangın ile ilgili faaliyetlerle çalışanlar vardı. 4 ay daha çalışma sürelerini getirdik.
En son aşamamızda da kamu görevlileri toplu sözleşme sürelerinde çok gündem maddemizdi. Kasım ayının son haftasında kurul yaptık. İstişare etmiştik. 4C'de çalışanlar toplam 24 bin kişilik grubumuzun talepleri 4B'ye geçmekti. İstihdamları sağlanacak.
Özel statülü mü olacaklar? Ayrı bir kanunla mı düzenlenecek? Belli bir yaş kriteri olacak mı? Bunların hiçbirini koymadık.
Mevcutta çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınamıyor. Emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak.
Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdim.
Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmıştır, raporlu, askerde olanlar ile ilgili de kapsamımız içindeler. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler.
Kamuya bağlı kurulan taşeron çalışanların özlük ve çalışma hakları da tam kadrolu işçi olan bu grubumuz kamuda 450 bin kişiyi kadroya geçiriyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz. Bu anlamda devri yapılacağı zaman çalışma barışı için bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Her alanda çalışıyorlar. Vatandaşa sunulan hizmette herhangi bir aksama yaşanmasın arzumuz oldu. Herkesin mevcut şartları ile geçiriyoruz. Aynı maaş ile geçiriyoruz ama 52 günlük bir tediyemiz olacak. 52 günlük ek bir gelir seviyesi olacak.
En son çalıştıkları kıdemleri esas alarak geçişleri sağlayacağız ve tüm haklar korunacak.
Başbakanımızın görüşü doğrultusunda bu görüşü ilerleteceğiz. Muhalefetin de desteğini bekliyoruz. Belediye şirketlerinde 99 bin kişi çalışıyor. Bu anlamda inşallah tüm meclis çatısı altındaki partiler ile mesaimizi harcarız diye umut ediyorum.
Bakan Jülide Sarıeroğlu'dan taşeron açıklamaları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2018 bütçesi üzerine yaptığı konuşmada taşeron düzenlemesine ilişkin, “Yaklaşık iki gün içerisinde çalışmamız tamamlanmış ve yasal zemine kavuşması konusunda adımlarımız atılmış olacak” dedi.
Bakan Sarıeroğlu özetle şunları söyledi:
“Yüzde 11.1’lik büyüme performansına ulaşarak, Çin’i ve Hindistan’ı geride bırakarak dünyanın 1’inci ekonomisi durumuna gelmiş durumdayız. İş gücümüz 1 milyon 128 bin kişi artarak 32 milyon 215 bin seviyesine ulaşmış durumda.
Kadınların iş gücüne katılım oranı geçen yılın aynı dönemiyle oranladığımızda 1 puan arttı. 10 milyon 470 bin kadın iş gücünde. Yine, kadın istihdam oranımızda da 1.1 puanlık bir artış söz konusu. Yüzde 29.4 oranıyla yaklaşık 500 binlik bir kadın istihdam artışı gerçekleştirmiş durumdayız.
İŞKUR, 2003 yılında 65.398 kişiyi işe yerleştirirken kasım itibarıyla 982 bin 758 kişiyi işe yerleştirmekle çok yüksek bir performansa ulaşmış durumda. Yıl sonuna kadar inşallah 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.
Şu anda 100 bin kişi kamuda işçi olarak çalışıyor. Biz ilk verdiğimiz rakamla 450 bin kişiyi amasız, fakatsız kadroya alacağız dedik. Biraz sindirmekte zorluk çekiyorsunuz. 4.5 katına kadar, mevcuttaki çalışanları, taşeron kardeşimizi kadroya alıyoruz. Belediyelerimizdeki 400 bin kardeşlerimizi, belediye iştiraklerini gayet de iyi şartlarda istihdamlarını sağlayacağız. 900 bin emekçimiz yapacağımız çalışmaların kapsamında.
Taşeronda çalışan kardeşlerimiz de merak etmesinler, yaklaşık iki gün içerisinde çalışmamız tamamlanmış ve inşallah yasal zemine kavuşma konusunda adımlarımız atılmış olacak.
Net asgari ücrette reel olarak yüzde 111 artış yapmış bir iktidarız. İnşallah, mutabakatla, her kesimin beklentisini karşılayacak bir ücreti belirleyeceğiz.”
“Milli İstihdam Seferberliği’mizin 2. fazını Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bu kez “Artı 2 İstihdam” hedefiyle başlatmış durumdayız. Sektör bazlı teşvik sürecini başlattık. İmalat ve bilişim sektörümüzü öncelikli sektör olarak belirledik.
Kadınlar ve gençlere 18 ay faydalanma imkânı getiriyoruz. Önümüzdeki dönemde esnafımıza yönelik yeni paketlerimiz de sırayla uygulanacak. “Bir senden, bir benden” diye gerçekten heyecan uyandırdığını gördüğümüz bir uygulamaya başlayacağız. 1-3 kişi arasında çalışanı olan, ustalık belgesi olan, imalat yapan, inşallah, esnaflarımıza 18-25 yaş grubunda gençlerimizi ek olarak istihdam ettiklerinde bunların ücretleri, primleri, vergileri dâhil olmak üzere, bir ay biz karşılayacağız, bir ay esnafımızın karşılamasını uygulamamızda planlamış durumdayız.”
CHP taşeron düzenlemesinin KHK ile yapılmasına tepkili
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, taşeron düzenlemesinin KHK ile yapılmasının, işçi, Meclis ve anayasayla alay etmek, kavga etmek anlamına geldiğini savundu.
Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 1 milyon kişiyi, aileleriyle birlikte 5 milyon kişiyi çok yakından ilgilendiren taşeron konusunun KHK ile geçiştirilmeye çalışıldığını söyledi.
Bu konunun hayati bir mesele olduğunu, "Biz yaptık oldu" denilerek, KHK ile düzenlenemeyeceğini belirten Ağbaba, 1 milyona yakın kişinin beklediğini, duyumlarına göre 250 bine yakın kişinin yararlanacağını, KHK ile bunun daha da geriye gitmesinden endişe ettiklerini dile getirdi.
Ağbaba, tartışılmadan, görüşülmeden, hiç kimsenin haberi olmadan bir konunun, Türkiye'nin gündeminden çıkarılmaya çalışıldığını ileri sürdü.
Meclis çatısı altında, "Taşeron işçilere kadro verilmesine hayır" diyecek bir tek milletvekilinin olmadığını ifade eden Ağbaba, "Peki bu mesele neden kaçırılmak isteniliyor? Bunun nedeni taşeron işçilere ayrımsız, şartsız kadro talep eden bizler varken, iktidarın kendi istediği az sayıda kişiye kadro verme çabasıdır. Bu kaçak güreştir" dedi.
Ağbaba, Türk-İş, Hak-İş, DİSK'in, taşeron işçi dernekleri çağrılıp, talepleri dinlenmeden bu meselenin çözülmeyeceğini vurguladı.
"İşine geldiği zaman, kedi yavrusu gibi işçiyi kapı önüne koyma riski olan bir düzenlemeye, CHP olarak evet diyemeyeceklerini" belirten Veli Ağbaba, şunları kaydetti:
"OHAL, terörle mücadele için ilan edilmiştir. KHK yetkisi, taşeron gibi sorunda kullanılarak istismar edilemez, bu düzenleme anayasaya ayrı şekilde ortada bırakılamaz. Bu KHK ile ilgili mağdur kesimlerin başvuruları olursa, istenmeyen sonuçlar doğabilir, Anayasa Mahkemesinden dönebilir. Belki de tavşana kaç, tazıya tut denilerek işçilere büyük bir kumpas kurulmaktadır. İşçileri dinleyin, taşeron işçilerini dinleyin, onların tamam dediği teklif, Meclisten 1 saat içinde alkışlanarak geçsin.
Hükümete çağrı yapıyoruz; işçilerin, sendikaların, milletvekillerinin evet dediği bir düzenlemeyi getirin, bu hafta sonu bir saatte Meclisten geçirelim. Ama işçilerin itiraz ettiği bir şeyi, Mecliste, kamuoyunda tartışmayalım derseniz iki elimiz yakanızdadır. Bu KHK ile gelirse, işçiye verilen en önemli söz tutulacakken işçiye atılmış en büyük kazık olacaktır. 15 yıllık beklentiyi, 15 günlük bir tatile feda etmeyin. Taşeronu KHK ile çıkarmak demek, işçiyle, Meclisle, anayasayla alay etmek, kavga etmek demektir. Tam çözüme gelmişken KHK ile çıkarılması, ahlaki, vicdani değildir, siyasi bir ahlaksızlıktır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?