Taşeron işçilere kadro konusunda yaşanan en son gelişmeler
Taşerona kadro konusunda son dönemde ard arda açıklamalar geldi. Uzun zamandır kendilerine kadro verilmesini bekleyen işçiler, seçim dönemlerinde kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor. Türkiye'de yanlış uygulamalar sonucunda ciddi bir sorun haline gelen taşeron sisteminde yeni model çözümler üzerine çalışılıyor. Hükümet bu yıl sonuna kadar taşerona kadro konusunda bir adım atılacağını belirtiyor.
Taşeron işçilerin durumunun ne olacağı uzun zamandır tartışma konusu. Yıllardır bu sistemin istismar edilmesinin sonucunda ortaya çıkan taşeron sorunu bugün gelinen noktada ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Özellikle yıllardır aynı işi yapmalarına rağmen, kadrolu çalışanların haklarından hiç bir şekilde faydalanamayan işçiler, bu hakların kendilerine de verilmesini istiyor. İşçilerin bu beklentileri işçi sendikaları tarafından sıkça dile getirilirken, hükümet ise henüz somut bir adım atabilmiş değil. Yıl sonunda kadro konusunda somut adım atılacağını söyleyen hükümet yetkilileri, kadro için yeni modeller üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor.
Taşeronla ilgili düzenleme yıl sonunda Meclis'e gelecek
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda taşeron konusuna soruları yanıtlayan Ağbal, bundan sonra da kamuda farklı noktalarda hizmet alımı yöntemiyle ihalelerin devam edebileceğini belirtti.
Mevcut hizmet alımı kapsamında çalışan personelle ilgili bir düzenlemenin yakın zamanda yapılacağını dile getiren Ağbal, "Bundan sonra sınırlı da olsa bu uygulama devam ettiğinde buna ilişkin yetki alıyoruz." dedi. Onlarca kamu kurumunun, yüzlerce taşra teşkilatının ayrı ayrı ihaleler yaptığını belirten Ağbal, burada kaynak kullanımında etkin olmayan işler yapıldığını ifade etti.
Gardiyan alımı başvuruları sürüyor
Uygulamayla kimsenin ücretinin aşağı çekilmediğini vurgulayan Ağbal, kamu kurumlarında aynı işi yapanlar bakımından ücretlerin aynı düzeyde olmasını amaçladıklarını bildirdi. Bu maddenin getirilmesinin "taşeronlarla ilgili düzenlemenin geciktiği anlamına gelmeyeceğini" ifade eden Ağbal, taşeron düzenlemesiyle ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını, düzenlemenin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ve Bakanlar Kurulunda görüşülüp Meclise sevk edileceğini söyledi.
Düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclise geleceğini belirten Ağbal, "Uzun bir kanun olmayacak. Belki en fazla 20 maddelik çerçeve bir kanun olacak. Hızlı şekilde Meclisten geçeceğini düşünüyoruz." dedi.
"Kapsamlı bir çözüm paketi oluşturmayı hedefliyoruz"
Canlı yayında taşeron konusuna değinen Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalar öteden beri yaptığımız bir konu. Çalışma Bakanlığı'mız da bu konuda bir çalışma yaptı. Öncelikle ekonomi koordinasyon kurulunda ardından bakanlar kurulunda çalışmaları bir araya getireceğiz. Kapsamlı bir çözüm paketini oluşturmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Taşeron işçiler için yeni model yolda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşerona kadro verilmesi konusunda açıklamalarda bulundu. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına gelişi sırasında gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin hangi aşamada olduğuna ilişkin soru üzerine "Çalışıyoruz, olgunlaştıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Detay vermeyelim, birkaç model üzerinde çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Orman Muhafaza Memuru alımları devam ediyor
Başbakan Yıldırım'dan taşeron açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ı ziyaret etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Toplantıda iş hayatıyla ilgili meseleleri gündeme alma fırsatımız oldu. Görüişmelere KESK ve TOBB da katıldı. Çalışma hayatı ve iş hayatımızın yüzde 80'inin temsil edildiği bir toplantı oldu. Buraya gelip de taşeron konusunu konuşmamak olmazdı. Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili bakanlıklarımız bir çalışma yürütüyor. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve taşeron olarak çalışanları statülerini kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar alternatiflerle tamamlanmak üzere. Önümüzdeki aylarda Bakanlar Kuruluna sonra da Ekonomi Koordinasyon Kuruluna gelecek."
Sarıeroğlu: Ciddi bir çalışma içindeyiz
Eskişehir'de AK Parti kongresinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşerona kadro" diye bağıran kadınlara seslendi. Konu hakkında çalışmaların yapıldığını ifade eden Sarıeroğlu şu sözleri söyledi:
TBMM personel alımı başvuruları devam ediyor
"Beklenti içinde birçok kesim var taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamları ile ilgili beklentilerini karşılayabilmek için yaklaşık bir aydır Maliye Bakanımızla çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmamızı kısa süre içerisinde tamamlayıp kardeşlerimizle paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına, beklentilerine, taleplerine, ihtiyaçlarına yeni yasama döneminde, yeni yıla girmeden cevap vermiş olacağız, bunun da müjdesini vereyim."
Başbakan sonbaharı işaret etti
Taşerona kadro konusunda açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Gündemimiz gayet yoğun. Özellikle yaz aylarından sonra gündemimizin ağırlığını ekonomi oluşturacak. Ekonomi ile ilgili yeni programlarımızı uygulamaya koyacağız. Yaz sezonundan da istifade ederek hazırlık çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı. Bu açıklama taşeron işçileri umutlandırırken, kadro konusunda sonbaharda adım atılacağı şeklinde yorumlandı.
Yeni taşeron alımları yolda
Sağlık Bakanı Recep Akdağ personel alımları konusunda yaptığı açıklamada, taşeron işçi alımı yapılacağını belirtti. 46 bin 500 personel alımı yapılacağını ifade eden Bakan Akdağ, bu alımların 16 bin 500'ünün sağlık personeli, 13 bininin doktor, 17 bininin ise şirket personeli olacağını ifade etti. Ancak henüz bu alıma dair ilan yayımlanmadı.
Kamuda çalışan işçilerin zam oranı belli oldu
Kamuda çalışan taşeron işçilerin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin karşısına işçi tarafını temsilen çıkan Türk-İş görüşmelerde yüzde 18 zam istedi, ayrıca 2018 yılı için enflasyona artı 4 puan zam talebinde bulundu. Bu süreçte işçilerin maaşlarına iyileştirme talebi içeren maddeleri de hükümetin önüne süren Türk-İş teklifinde maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış istedi. Toplu sözleşme görüşmelerinde seyyanen zam konusuna da yer veren Türk-İş, yılın beşinci ayı içine bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödenmesini istedi. Yine sosyal yardım olarak ise 400-500 TL'lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep edildi.
Ekonomi Bakanlığı personel alımı yapacak
Hükümetle yapılan görüşmeler sonucunda 3 Temmuz 2017 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı ve Çankaya Köşkü'nde düzenlenen imza töreni ile uygulamaya konuldu. Yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren görüşmeler sonucunda Başbakan Binali Yıldırım kamu işçilerine verilecek zamları duyurdu. Başbakan Yıldırım'ın açıklamlarından satır başları şu şekilde oldu:
* Kamu işçileri adına bu görüşmeleri yürüten Türk-İş Başkanı ve heyeti, Çalışma Bakanı ve Maliyer Bakanları çok büyük gayret gösterdiler. Onlara teşekkürlerimizi iletiyoruz. Gelen talepler azami oranda karşılanmaya çalışılmıştır.
* Bu toplu iş sözleşmesi 2017 ve 2018 yıllarını kapsıyor. 2017 yılı için zam oranı ilk 6 ayda yüzde 7,5, ikinci altı ayda yüzde 5 şeklinde mütabakata varılmıştır.
* 2018 yılında ise yüzde 3,5+3,5 zam oranı belirlendi. Bununla beraber ek ödenek bir defaya mahsus olmak üzere 500 liradan 750 liraya yükseltildi.
* Bürüt çıplak ücreti 3000 liranın altında olan işçilere zam oranı dışında 90 TL ek zam yapıldı.
* Yeni düzenleme ile memur ile işçi arasındaki taban ücret eşitlendi. Aradaki fark kaldırılmış oladu. Böylece en düşük işçi maaşı, en düşük memur maaşının altında kalmayacak.
İki alternatif gündemde
Meclis Genel Kurulu'nda Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, taşeron işçilerin merakla beklediği kadro konusunda önemli açıklama yaptı. Özlü, taşeron işçilerle ilgili kadro konusuna ilişkin soruya, "Bu konuda bir çalışma yaptı hükümetimiz. İki alternatif gündemde, Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldı, bunlardan birisine karar vereceğiz" yanıtını verdi. Ancak Bakan Özlü, bu alternatiflerin ne olduğuna ilişkin bilgi vermedi.
Kılıçdaroğlu: İktidar sendikasızlaştırmayı özendiriyor
Kıdem tazminatı konusunun ele alındığı çalıştayda konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerin durumuna değindi. Türkiye ile aynı düzeydeki ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, "İşsizliği oluşturan ekonomi politikalarını kim uygulamaya koyuyor, muhalefet mi koyuyor Mevcut siyasal iktidar. Mevcut siyasal iktidara verilen her destek, sendikasızlaşmayı özendiriyor. İşçi korkudan sendikalı olamıyor ki 'İş güvencem elimden gider' diyor. Taşeron işçiliği Türkiye'nin gündemine getiren kim, biziz. Taşeron işçilerin örgütlenmesini arzu eden ve bu konuda çaba harcayan kim, yine biziz. Onların sendikalı olmasını, iş güvencelerinin olmasını istiyoruz. Sendikalı işçilerden fazla taşeron işçiler var bugün Türkiye'de. Bu, çalışma hayatının nerelere sürüklendiğini gösteriyor." dedi.
Referandum sonrası taşeron açıklaması
16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen referandumun ardından taşeron işçiler konusu bir kez daha gündeme geldi. Bir programda taşeron konusunda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Çalışmaları olgunlaştırdıktan sonra hükümete göndereceğiz. Önümüzdeki ayların konusu. Haftaya pazartesi Bakanlar Kurulu yapıldığında çözüm takvimi belirlendikten sonra biz de o takvime göre çalışmaları şekillendireceğiz" ifadelerini kullandı.
CHP konuyu Meclis'e taşıdı
Taşeron işçiler konusunda beklenen adımların atılmaması üzerine CHP konuyu TBMM'ye taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na sorulan soruda 3 ay denilen taşerona kadro çalışmasında bir yıldır çalışma yapılmasına rağmen sonuç çıkmaması soruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP cephesinden gelen soruya taşerona kadro konusunun referandumdan sonra görüşüleceğini açıkladıklarını ve referandum ortamında bu tür görüşmeleri uygun bulmayarak ilgili görüşmelerin referandumdan sonra yapılması kararını aldıklarını belirterek, "Önümüzde ki günler de inşallah çalışmaları başlatırız" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?