hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taşeron işçiler toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu bekliyor

    Taşeron işçiler toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu bekliyor
    expand

    Taşeron işçiler toplu sözleşme görüşmelerinden nasıl bir sonuç çıkacağını merak ediyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerin zam oranlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde tek beklenti zam oranı değil. Taşeron işçiler ayrıca kadro ve kıdem tazminatı konusunda atılacak adımları da merakla takip ediyor. TÜRK-İŞ, kamuda çalışan yaklaşık 200 bin taşeron işçiyi temsilen hükümetle toplu sözleşme görüşmeleri için masaya oturacak. Bu görüşmelerde TÜRK-İŞ yüzde 18 zam talebinde bulunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taşeron işçiler, zam, kadro, kıdem tazminatı konularının görüşüleceği toplu sözleşme görüşmelerinden nasıl bir sonuç çıkacağını merakla bekliyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin zam beklentileri tartışılacak. Bu görüşmelerde işçileri temsilen TÜRK-İŞ yer alacak. Görüşmelerin öncelikli konusu işçilerin 2017 ve 2018 yıllarında ne kadar maaş zammı alacakları olacak. Ancak 1 Mayıs öncesinde hükümete taleplerini ve görüşlerini ileten TÜRK-İŞ zam konusunun yanı sıra taşerona kadro verilmesi ve kıdem tazminatı gibi taşeron işçilerin diğer sorunlarını da gündeme getirecek.

    Kurcala ekibinden güldüren memur hikayeleri

    TÜRK-İŞ yüzde 18 zam istiyor

    Kamuda çalışan taşeron işçiler merakla yeni toplu sözleşme görüşmelerinin yapılmasını bekliyor. İki yıllık toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika TÜRK-İŞ hükümetle masaya oturmaya hazırlanıyor. Görüşmelerin öncesinde önerilerini hükümete sunan TÜRK-İŞ, 2017 yılı için yüzde 18 zam istedi. 2018 yılı için ise enflasyona artı 4 puan zam talep etti. Yine önerilerde işçi maaşlarına iyileştirme talebi içeren maddeler de yer alıyor.

    TÜRK-İŞ'in teklifinde kamuda çalışan işçilerin maaşları arasındaki farkın azaltılması talep edilirken, bu anlayışla teklif listesinde maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denge ödeneği olarak bin TL

    Hükümete önerilerinde seyyanen zam konusunu da dile getiren TÜRK-İŞ, her yılın beşinci ayı içine bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödenmesini istedi. Yine sosyal yardım olarak ise 400-500 TL'lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep edildi.

    Taşerona kadro verilmesi isteniyor

    TÜRK-İŞ toplu sözleşme görüşmelerinde taşeron yanında çalışan binlerce işçinin beklediği kadro konusunu da masaya koyacak. Sendika taşeron işçilere kadro verilmesini şart koşacak. İşyeri, işletme ve işkoluna özgü ücret, iş riski analizi ve çalışma ilişkileri gibi sorunlar da toplu sözleşme kapsamında görüşülecek.

    İntibak ve emsal şartları masada

    Türk iş söz konusu taleplerle ilgili olarak sözleşmeye, “Kamu kurum ve kuruluşlarından geçiş yapan işçilerin intibak, gittikleri işyerlerindeki benzer işçilerin durumu ve geldikleri işyerlerindeki hizmet yılları emsal alınarak yapılır” maddesinin konulmasını istiyor. Geçici işçilerle ilgili şu hükmün de olması talep edildi: “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler içinden, kurumunca ihtiyaç duyulanlar daimi işçi kadrolarına geçirilebilirler, hizmetin gerektirdiği süre ile çalıştırılmaya devam edilebilirler ve bu işçilerin gördükleri işler alt işverenlere verilemez.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıdem tazminatı konusunda geri adım atılmayacak

    16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen referandumun ardından bir kez daha gündeme gelen kıdem tazminatı konusu da yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin konularından olacak. Hükümet bu konuda hem işçilerin, hem de işverenlerin talebini göz önünde bulundurmak istiyor. İşverenler 1 aylık maaşın 11 günlük kısmına gelen bölümünün kıdem tazminatına konu edilmesini talep ederken, işçi tarafı ise 30 günlük tazminattan bir adım geri atmak istemiyor. Bu konuda da açıklamalarda bulunan Ergün Atalay, mevcut şartların korunmasının kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. Atalay, "30 günle ilgili şu anda bulunduğumuz noktadan geriye gitmek istemiyoruz. 30 gün muhafaza edilsin. Fonlarla ilgili geçmişte başımıza gelenler ortada. İnsanlar bundan tedirgin oluyorlar. Fonu konuşmamak lazım. İşçinin hesabına başka bir şey konuşmak lazım." şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow