Sevakin Adası nerede ve Türkiye için neden önemli?
Sevakin Adası, Türkiye için tarihi bir öneme sahip. Osmanlı döneminde bulunduğu bölgenin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Sevakin Adası, merak konusu oldu. Adanın yeniden restorasyonunun gündeme gelmesinin ardından vatandaşlar, "Sevakin Adası nerede?" sorusunu sormaya başladı. İşte merak edilenler...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'un Sudan ziyareti sonrasında gündeme gelen Sevakin Adası vatandaşlarda merak uyandırdı. Erdoğan'ın Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'e, "Bu adayı bize tahsis etseniz de bu adayı tamamıyla şöyle bir restore etsek ve bu adayı tekrar tarihi şanına layık bir hale getirsek" teklifinin ardından gündeme gelen Sevakin Adası tarihi açıdan öneme sahip bir ada.
Sevakin Adası nerede?
Gündeme gelen ada Sudan'ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz kıyısında yer alıyor. Bir liman şehri olan ada geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanı iken, daha sonra 30 kilometre kuzeyinde Port Sudan'ın kurulmasının ardından önemini kaybetmeye başladı.
Neden önemli?
Sevakin Adası'nın önemi tarihi değerinden geliyor. 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Osmanlı Devleti'ni doğuya yönünde büyütme hedefi kapsamında Mısır'ın fethi ile Türk toprağı olan Sevakin, önemli bir ticaret limanı idi.
XIX. Yüzyıla dek Osmanlı Devleti'nin bugünkü Eritre, Cibuti ve kuzey Somali'yi kapsayan Habeş Eyaleti valilerinin ikamet ettikleri yer oldu. Osmanlı kaynaklarında Savakin ya da Sevakin olarak kayıtlı kentin idaresi 1865 yılında Mısır Hıdivliği'ne bırakıldı.
1882'de Mısır'ın İngilizlerce işgaliyle fiilen Türk denetiminden çıkan kent, 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması'nın 17. maddesi uyarınca kesin olarak İngiliz idaresinde Mısır'a bırakıldı. Sudan'ın İngiliz-Mısır idaresinden 1956 yılında bağımsızlığını kazanması ile, Suakin de Sudan topraklarının bir parçası oldu.
Sudan'ın önemi ve Türkiye-Sudan ilişkileri
Bir dönem Türk toprağı olan Sudan tıpkı Türkiye gibi İslam Birliği Teşkilatı üyesidir ve bu nedenle İslam dünyasının hak ve çıkarlarının korunması, işbirliği ve dayanışma noktasında Türkiye ile yakın ilişkiler içerisindedir.
Sudan halen Afrika'daki en kapsamlı ilişki ve işbirliğine sahip olduğumuz ülkelerin başında gelmektedir. İki ülke arasında başta tarım, sağlık, eğitim ve güvenlik olmak üzere bir çok alanda işbirliği bulunmaktadır.
Türkiye ile Sudan arasında tarımsal üretimin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan İkili tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma Ocak 2016’da yürürlüğe girmiştir.
Başlıca ihracat kalemlerimiz arasında, elektrikli makineler, demir çelik, otomotiv yan sanayi ürünleri, kazanlar, makineler, demir çelik eşya, plastik ürünleri, örülmemiş giyim eşyası ve kâğıt/karton sayılabilir. Başlıca ithalat kalemlerimizi ise, yağlı tohum ve meyveler, şeker ve şeker ürünleri, ham postlar, lak, sakız, reçine, uçucu yağlar ve pamuk oluşturmaktadır.
Sudan’daki Türk firmaları, başlıca demir-çelik, çimento, PVC üretimi, deri, mermercilik, tahıl ithalat ve ihracatı, fırıncılık, perdecilik ve mobilyacılık, şehirlerarası otobüs taşımacılığı, tarım ürünleri ticareti, beyaz eşya ticareti alanlarında yoğunlaşmıştır.
TİKA Başkanlığı ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) arasındaki işbirliği kapsamında Sudan genelinde ve özellikle Darfur’da kalkınma öncelikli olmak üzere yerel halkın acil ihtiyaçlarına yönelik projeler yürütülmekte, Sudan makamlarıyla yakın işbirliği içinde çalışılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!