Polimer Nedir? Polimerlerin Yapısı, Sınıflandırılması Ve Uygulamaları
Özellikle polimer birçok farklı malzemede kullanmak suretiyle günümüzde değişik sektörlerde değerlendirilen bir yapıdır. Aynı zamanda kimyasal bir tanımı olması ile beraber, bu alan içerisinde yapısı bulunur. Moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması neticesinde ortaya çıkan maddeler olduğunu eklemek mümkündür.
Özellikle polimerik malzeme olarak bilinen bu yapılar günümüzde farklı alanlarda etkilidir. PVC başta olmak üzere plastik ya da kauçuk gibi birçok alan için sağlamış olduğu katkılar ile öne çıkar. Doğal ve sentetik olmak üzere günlük yaşamda yaygın bulunan bir yapı ve malzeme olduğunu söylemek gerekir.
Polimer Nedir?
Moleküllerin kimyasal bağlar eşliğinde bağlanması neticesinde, yüksek molekül ağırlıklı maddeler olarak ön plana çıkarlar. Aynı zamanda büyük moleküller ya da makro moleküllerden oluşan, birçok farklı tekrar ile birleşmiş madde veya malzeme şeklinde de anlatmak mümkündür.
Sentetik ya da doğal malzeme olarak günlük yaşamda yer alan polimerler, temel ve her yerde bulunabilen bir yapıdır. Özellikle yapı sektöründe çok fazla kullanılan ve sağlamlığı ile öne çıkan bir madde olduğunu söylemek gerekir.
Polimerlerin Yapısı
Polimerlerin yapısı içerisinde atomlar birbirlerine kovalent bağ ile birleşmiştir. Özellikle C atomlarının birbirine zincir şeklinde bağlanması ile birlikte omurgası oluşur. Bu zincir yapılar aynı zamanda birbirini tekrar etmesi ile beraber arka arkaya birleşerek ya da bağlanarak neticesinde polimer yapıyı meydana getirmektedir.
Hidrokarbon moleküllerine oranla polimer molekülleri çok daha büyüktür. Bu sebepten dolayı polimer molekülleri ‘Makro molekül’ olarak da ifade edilir. Taşımış oldukları birçok farklı özellik ile beraber günlük hayatın önemli yerlerini kapsar. Birbirini tekrar eden alt birinden oluşmuş moleküller veya makromoleküller eşliğinde, zincir şeklinde bağlanan C atomları ile polimer yapısı meydana gelir.
Polimerlerin Sınıflandırılması ve Uygulamaları
Belli başlı özelliklerine bağlı olarak polimerler sınıflandırmaya girer. Özellikle bu sınıflandırma molekül ağırlıklarına bağlı olarak ele alınır ve değişkenlik yaratır. Tabii aynı zamanda fiziksel ve kimyasal gibi unsurlar üzerinden de değerlendirilmektedir. Genel olarak ise doğal, sentetik ve yarı sentetik olarak sınıflandırma üzerinden ön plana çıkar. Ancak tam sınıflandırma şeklindeyse polimerler şu şekilde ele alınır;
- Kimyasal yapılarına göre
- Fiziksel özelliklerine göre
- Birleşik kaynağına göre
- Zincir şekline göre
- Mekanik özelliklerine göre
- Monomer şekline göre
Aynı zamanda yukarıda verilen sınıflandırma kendi içerisinde de geniş bir alt yelpaze eşliğinde öne çıkar. Bunlar ise doğada bulunması ile beraber aynı zamanda yapay olarak üretim noktasında ele alınan yelpazedir. Böylece amaca uygun olarak özel hazırlanması eşliğinde polimerler birçok değişik alanda özellikleri üzerinden kullanılır.
Uygulama açısından ele alındığında ise polimerler birçok farklı kullanım alanı doğrultusunda değerlendirilir. Bunlar içerisinde otomotiv sanayisi, yakıt sistemleri, elektrik sistemleri, PVC sistemleri, fotoğrafçılık, taşımacılık, sağlık sektörü ve daha birçok farklı alanda ele alındığını söylemek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!
THAAD Füze Savunma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır? THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) Özellikleri