Plankton patlaması nedir, neden olur? Plankton patlaması zararlı mı?
Genellikle ilkbahar aylarında deniz suyu sıcaklıklarının artışıyla biyolojik bir mevsimsel olay olarak ortaya çıkan plankton patlaması zaman zaman gündeme geliyor. Yılın belirli zamanlarında ışık ve mineral miktarlarına bağlı olarak denizlerde plankton sayısı artabilir. Fakat son günlerde planktonların normal zamanlarının dışında da denizlerde aşırı çoğaldığı görülüyor. Peki, Plankton patlaması nedir, neden olur? Plankton patlaması zararlı mı? İşte detaylar.
Türkiye'nin birçok noktasındaki denizlerde ve özellikle Marmara Denizi'nde genellikle ilkbahar mevsiminde deniz suyunun ısınması ile denizlerdeki oksijenin en önemli kaynağı olan planktonların aşırı çoğalması olayı gerçekleşen bu olay plankton patlaması olarak adlandırılmaktadır.
Deniz suyu üzerinde yeşil, sarı, kırmızı, kahverengi veya beyaz renkte görülen bu plankton çoğalmaları daha çok kapalı koylarda ve körfezlerde ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar bu değişime denizde yaşayan canlıların en önemli besin kaynaklarından biri olan planktonların neden olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, aynı zamanda mavi ve yeşil ağırlıklı plankton gruplarının yan yana gelmesinin fazla bir risk oluşturmadığını söylüyor.
MARMARA DENİZİ'NDE PLANKTON PATLAMASI
Marmara Denizi’nin Bursa Mudanya kıyılarında, sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen canlıların (plankton) çoğalması sonucu mavi renkli parlamalar ortaya çıktı.
#MarmaraDenizi maviye boyandı, görenler şaşkına döndü!https://t.co/dkKM39Qa4Q pic.twitter.com/qOxwl38ShL
— İhlas Haber Ajansı (@ihacomtr) February 29, 2024
PLANKTON PATLAMASI NEDİR, NEDEN OLUR?
Plankton patlaması, deniz veya tatlı su ekosistemlerinde planktonların (mikroskopik bitkiler, algler ve bazı küçük hayvanlar) aşırı üremesi ve yoğunluğunun normalden çok daha fazla artması olayıdır. Bu durum genellikle su sıcaklıklarının artması, besin maddelerinin aşırı yüklenmesi ve ışık koşullarının uygun olması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Plankton patlamaları bazen "alg çiçeklenmesi" veya "kırmızı gelgit" olarak da adlandırılır, özellikle alglerin büyük miktarlarda çoğalması ve suyun renginin değişmesine neden olduğu durumlarda bu terimler kullanılır.
PLANKTON PATLAMASI ZARARLI MI?
Plankton patlaması ekosisteme hem olumlu hem olumsuz etkilerde bulunabilir. Olumlu olarak, plankton patlamaları deniz hayvanları için ek bir besin kaynağı sağlayabilir. Ancak, patlamaların olumsuz etkileri ağır basabilir; oksijen tükenmesi, toksik alg çiçeklenmeleri ve su kalitesinin bozulması gibi sorunlara neden olabilir. Bu durumlar sucul yaşam için tehlikeli olabilir ve balık ölümleri, biyolojik çeşitliliğin azalması ve ekosistem sağlığının bozulması gibi ciddi çevresel sonuçlara yol açabilir.
PLANKTON PATLAMASI BELİRTİLERİ
-Deniz suyunun renginin değişmesi (yeşil, kahverengi, kırmızı vb.)
-Suyun bulanıklaşması ve köpürmesi
-Balık ölümleri
-Kabuklu deniz canlılarında renk değişimi ve kabuk dökülmesi
-Cilt tahrişi, kaşıntı ve solunum problemleri gibi insanlarda sağlık sorunları
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
THAAD Füze Savunma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır? THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) Özellikleri