hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Philadelphia Koridoru (Selahaddin) nedir, nerede, neden önemli? Philadelphia Koridoru haritadaki yeri!

    Philadelphia Koridoru (Selahaddin) nedir, nerede, neden önemli Philadelphia Koridoru haritadaki yeri
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Mısır ile Gazze sınır hattındaki kritik öneme sahip olan Philadelphia Koridoru ile ilgili detaylar gündemdeki yerini koruyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile rehine anlaşmasının bir an önce imzalanması yönündeki baskılar devam ederken 'Philadelphia Koridoru’nun önemine vurgu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana, bu toprak koridoru sorunu bir kez daha İsrail için bir güvenlik meselesi haline geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 30 Aralık 2023 tarihinde düzenlediği basın toplantısında "Philadelphia Koridoru bizim elimizde ve kontrolümüzde olmalıdır. Bunun dışındaki hiçbir düzenleme İsrail tarafından kabul edilmeyecektir" demişti.

    İsrail ordusu Philadelphia Koridoru'nda işgalin sürmesine ilişkin çizilen haritaları Güvenlik Kabinesine sundu. Yapılan oylamada, Güvenlik Kabinesinin 10 üyesinden 8'inin İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru'ndaki işgalinin devam etmesinden yana oy kullanmasıyla öneri kabul edildi. Netanyahu, basın mensuplarına gösterdiği haritada, Batı Şeria'nın bulunduğu bölgeyi tamamen İsrail toprağı şeklinde gösterirken, Mısır ile Gazze sınır hattındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam edeceğini söyledi. Bu gelişmeler sonrasında Philadelphia Koridoru bir kez daha merak edilmeye başladı.

    PHILEDELPHIA KORİDORU NEDİR?

    "Selahaddin Koridoru" olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan Philadelphia koridoru, 1979'da Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14,5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz'den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanıyor. Burası aslında 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, İsrail güçlerinin kontrol ettiği ve devriye gezdiği bir tampon bölge olarak kuruldu. Bu koridorun bir amacı da Mısır ile Gazze arasında insan hareketini ve silah ve mühimmat gibi yasa dışı malzemelerin geçişini önlemekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Philadelphia Koridoru (Selahaddin) nedir, nerede, neden önemli Philadelphia Koridoru haritadaki yeriİsrail güçleri 2005'te Gazze'yi terk edinceye kadar bölgenin kontrolü İsrail'de kaldı. İsrail Gazze'den çekilince bölgeyi Filistin yönetimine teslim etti. 2007'de Hamas, Gazze'de başa gelince Philadelphia Koridoru'nda da denetimi ele aldı. Ablukanın yıllarca devam etmesi üzerine ise Filistinliler, Philadelphia Koridoru'nun altından Mısır'a çıkan çok sayıda tünel inşa ettiler ve temel ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladılar ancak bu durum da 2014'te sona erdi. Sonrasında Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'dan Gazze'ye resmi olarak mal girişi başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow