Philadelphia Koridoru (Selahaddin) nedir, nerede, neden önemli? Philadelphia Koridoru haritadaki yeri!
Mısır ile Gazze sınır hattındaki kritik öneme sahip olan Philadelphia Koridoru ile ilgili detaylar gündemdeki yerini koruyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile rehine anlaşmasının bir an önce imzalanması yönündeki baskılar devam ederken 'Philadelphia Koridoru’nun önemine vurgu yaptı.
Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana, bu toprak koridoru sorunu bir kez daha İsrail için bir güvenlik meselesi haline geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 30 Aralık 2023 tarihinde düzenlediği basın toplantısında "Philadelphia Koridoru bizim elimizde ve kontrolümüzde olmalıdır. Bunun dışındaki hiçbir düzenleme İsrail tarafından kabul edilmeyecektir" demişti.
İsrail ordusu Philadelphia Koridoru'nda işgalin sürmesine ilişkin çizilen haritaları Güvenlik Kabinesine sundu. Yapılan oylamada, Güvenlik Kabinesinin 10 üyesinden 8'inin İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru'ndaki işgalinin devam etmesinden yana oy kullanmasıyla öneri kabul edildi. Netanyahu, basın mensuplarına gösterdiği haritada, Batı Şeria'nın bulunduğu bölgeyi tamamen İsrail toprağı şeklinde gösterirken, Mısır ile Gazze sınır hattındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam edeceğini söyledi. Bu gelişmeler sonrasında Philadelphia Koridoru bir kez daha merak edilmeye başladı.
İSRAİL'İN KORİDOR ISRARI NEDEN?
— CNN TÜRK (@cnnturk) September 3, 2024
Philadelphia Koridoru, Gazze ile Mısır sınırında yer alan, yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda bir tampon bölgedir. Bu koridor, 1979'da İsrail ve Mısır arasında imzalanan "Camp David" anlaşması çerçevesinde oluşturuldu. Koridorun temel amacı,… pic.twitter.com/NZAkbIKVnT
PHILEDELPHIA KORİDORU NEDİR?
"Selahaddin Koridoru" olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan Philadelphia koridoru, 1979'da Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14,5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz'den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanıyor. Burası aslında 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, İsrail güçlerinin kontrol ettiği ve devriye gezdiği bir tampon bölge olarak kuruldu. Bu koridorun bir amacı da Mısır ile Gazze arasında insan hareketini ve silah ve mühimmat gibi yasa dışı malzemelerin geçişini önlemekti.
📌Philadelphia Koridoru nedir? İsrail neden o koridoru şart koşuyor? pic.twitter.com/2rxGekU7jM
— CNN TÜRK (@cnnturk) September 3, 2024
İsrail güçleri 2005'te Gazze'yi terk edinceye kadar bölgenin kontrolü İsrail'de kaldı. İsrail Gazze'den çekilince bölgeyi Filistin yönetimine teslim etti. 2007'de Hamas, Gazze'de başa gelince Philadelphia Koridoru'nda da denetimi ele aldı. Ablukanın yıllarca devam etmesi üzerine ise Filistinliler, Philadelphia Koridoru'nun altından Mısır'a çıkan çok sayıda tünel inşa ettiler ve temel ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladılar ancak bu durum da 2014'te sona erdi. Sonrasında Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'dan Gazze'ye resmi olarak mal girişi başladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?