Oy verme işlemleri başladı | 2017 Seçmen sandık sorgulama "Nerede oy kullanacağım?"
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için oy verme işlemleri başlarken, YSK sitesi üzerinden Seçmen sandık sorgulama işlemleri ve nerede oy kullanacağım sorusuna cevap verilmektedir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar kurul tarafından belirlenen "gümrük kapılarında" ve yurt dışındaki temsilciliklerinden oy kullanabilecekler. 27 Mart'ta başlayan oyu verme işlemleri hangi gün sona eriyor? Cevabı haber içeriğimizde yer alırken, Türkiye'de yaşayan vatandaşlar için E-Devlet üzerinden oy verme yeri belli olmaktadır.
27 Mart 2017 tarihinde saat 08:00'ten itibaren yurt dışında yaşayan vatandaşlar oy verebilmektedir. YSK oy verme işlemleri için iki adres gösteriyor: Yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapıları. Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 9 Nisan 2017'de sona ererken, gümrük kapılarında oy verme işlemleri 16 Nisan 2017'de sona eriyor. Kurul çipli ve yeni kimlik kartları üzerinden önemli bir uyarı yaptı. Uyarıya göre sosyal medyada bazı haberlere göre yeni kimlik kartı olmayanlar oy veremeyecekler açıklamasın üzerine kurul "asılsızdır" açıklamasında bulundu. ürkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve geçerli olan kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) taşıyan her bir birey oy kullanabilecekler. Öte yandan kurul, seçim takvimini kendi sitesinde yayınladı. Gün gün prosedür işlemlerini kendi sitesinden yayınlayan kurulun takviminde son gün 16 Nisan 2017: Oy verme günü!
Yüksek Seçim Kurulu ana sayfasında seçim saatlerini açıkladı. Doğu illerinde (belirlenen iller) oy verme saatleri diğer illere göre daha erken başlayacak, daha erken bitecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için oy verme günü 27 Mart tarihinde başlayacak, 9 Nisan'da sona erecek. 14 gün içerisinde yurt dışında belirlenen seçim merkezlerinde veya gümrük kapılarında oy verebilecekler. Seçim takvimini açıklayan kurul, tutuklu olan vatandaşlar için 14 Nisan'da listeleme işlemlerini tamamlıyor. Merak edilen sorularla sandık sorgulama işlemleri haber içeriğimizde.
Sorgulama işlemleri için TIKLAYINIZ
E-Devlet üzerinden sorgulama işlemleri için TIKLAYINIZ
Yurt dışında oy kullanma işlemler için TIKLAYINIZ
Saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor?
Oy verme işlemleri Doğu illerinde ( Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis) saat 07:00’de başlayacak, 16:00’da sona erecek.
Oy verme işlemleri bu iller haricinde 08:00’de başlayacak, 17:00’de sona erecek.
Oy verme işlemlerinde sandıkta görevli olanlar için kurulun yayınladığı genelgede “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun “Oy verme süresi” başlıklı 89. maddesinde; “Oy verme günü, saat sekizden on yediye kadar geçecek zaman, oy verme süresidir. Ancak, saat on yediye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanırlar.”
Takvim nasıl işleyecek?
16 Nisan’da yapılacak Anayasa Maddesi değişikliği için yapılacak olan referandumda; 11 Mart tarihinde oy pusulası basma işlemleri başlatıldı. Basımı biten oy pusulaları planlı bir şekilde dağıtılmaya başlanacak. 16 Mart 2017 Perşembe günü, Gümrük sandık kurullarının oluşturulmasının tamamlanması ve ilgililere tebliği ile bu kişilere yönelik eğitim çalışmalarına başlanıyor. 18 Mart 2017'de listelere dair son durumda "1- İlçe seçim kurulunun siyasi partili üyelerince, sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listelerin ilçe seçim kurulu başkanlığına verilmesinin son günü (Saat 15.00),2- İlçe seçim kurulu başkanınca ve ilçe seçim kurulunun siyasi partili üyelerince önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi olacak.
27 Mart 2017 Pazartesi günü ilk oy verme işlemleri başlıyor: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde. Miting düzenlemeleri: 28 Mart 2017 Salı günü için hazırlanan takvimde; 1- Birden fazla siyasi partinin, aynı miting alanı için aynı tarih ve saatte tahsis talebinde bulunmaları halinde ad çekme işleminin yapılması (Saat 11.00), 2- Siyasi partilerin yararlanacakları miting alanları ile tarih ve saatlerinin belirlenmesi ve ilanı (Saat 16.00). 30 Mart 2017 tarihinde kurul TRT’de siyasi partilerin propaganda başvuruları başlayacak ve düzenli bir şekilde siyasi partilerin konuşmaları belirlenecek. 31 Mart 2017’de kurul TRT içinde konuşma sıralandırmasını belirleyecek.
9 Nisan 2017 Perşembe günü iki büyük işlem gerçekleşecek: Yurt dışındaki oy işlemleri sona eriyor, TRT’de siyasi partilerin konuşmaları başlıyor. 12 Nisan tarihinde seçim için kullanılacak malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına verilecek. 13 Nisan 2017'de Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin kesinleştirilerek çoğaltılmasına başlanması. 14 Nisan 2017 tarihinde Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin kesinleştirilen seçmen listelerinin çoğaltılma işleminin tamamlanması olacak.
15 Nisan 2017 Cumartesi günü siyasi partilerin referandum için yaptığı seçim propagandaları sona erecek. Akşam 18:00’den sonra hiçbir siyasi parti propaganda yapamayacak.
16 Nisan 2017 Anayasa Maddelerinin değişimi için yapılacak olan referandum için oy verme günü başlayacak.
Resmi Gazete’nin yayınladığı referandum maddeleri okumak için TIKLAYINIZ
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
THAAD Füze Savunma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır? THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) Özellikleri
Bedenin Dili: Pilates Ne Demek Ve Faydaları Nelerdir?